Tehnologija
0

Vozilo "Wolfhound" spremno za borbu u Afganistanu

Sarajevo-x.com
Novo oklopno borbeno vozilo britanske vojske je spremno za operacije u Afganistanu, potvrđeno je iz Ministarstva odbrane Velike Britanije, javlja "Press Association".

Vozilo sa šest točkova sada bolje osigurava vojnike koje transportuje do borbenih linija. Vojska je naručila 130 ovakvih vozila od kompanije Survivability Technologies (IST) po cijeni od 183,5 miliona eura. Zadnje vozilo će biti proizvedeno i dostavljeno do jeseni sljedeće godine.

Vozila Wolfhound su opremljena mitraljezom kalibra 7.62, sistemom za noćno osmatranje, satelitskom navigacijom i elektronskom opremom protiv improviziranih eksplozivnih uređaja.

"Korištenje Wolfhounda na prvim borbenim linijama predstavlja prekretnicu kada se govori o vozilima koje koriste naše trupe. Wolfhound je opremljen svim ratnim zalihama, hranom, vodom, municijom, oružjem, te će biti velika podrška našim vojnicima. Vozila Husky i Coyote su se pokazala odlično, a dodatna zaštita koju nudi Wolfhound demonstrira našu želju da što bolje zaštitimo i opremimo naše trupe", rekao je sekretar Ministarstva odbrane Liam Fox.

Ugovor vrijedan 41 milion eura za proizvodnju dodatnih 90 vozila Husky, potpisan je u julu ove godine. Nakon isporuke, njihov ukupan broj na ratištima će se povećati na 340 vozila ukupne vrijednosti od preko 250 miliona eura.