Tehnologija
0

Novi uređaj britanskim vojnicima otkriva poziciju talibanskih snajperista

Sarajevo-x.com
Britanski vojnici uskoro počinju testirati revolucionarni uređaj koji može odrediti tačnu poziciju neprijateljskih snajperista u krugu od 900 metara.

Mali kompjuterizovani uređaj su razvili naučnici britanske vojske u tajnoj laboratoriji u Wiltshireu, a njime je moguće precizno odrediti lokaciju napadača koji otvara vatru. Nakon toga britanski vojnici odmah mogu uzvratiti paljbu i to na tačnu lokaciju.

Uređaj je težak 312 grama, a vojnik ga nosi na ruci. Spojen je sa senzorom na ramenu koji određuje lokaciju neprijatelja. Testovi će biti obavljeni sljedeće sedmice. Moćna tehnologija određuje poziciju napadača prikazujući njegove koordinate na malom ekranu.

Boomerang Warrior-X je najnapredniji detektor na tržištu. Njega su britanski naučnici razvili bazirajući se na američkom sistemu koji se koristi u borbama u Iraku. Pouzdani izvori tvrde da jedan ovakav uređaj košta 10.000 funti. Britanska vojska je naručila 1.000 detektora za svoje trupe u provinciji Helmand u Afganistanu. Ukoliko testovi budu uspješni, još vojnika će biti opremljeno ovim uređajem.

Detaljno objašnjenje načina na koji tehnologija funkcioniše nije objavljeno. Visokopozicionirani zvaničnici britanske vojske kažu da bi ovaj uređaj mogao spasiti živote mnogih vojnika, te da će predstavljati revoluciju u ratovanju. Prema njihovim riječima, uređaj detektuje zvuk i na taj način otkriva poziciju sa koje je otvorena vatra, objavio je "Daily Mail".