Revolucija u ratovanju
0

XM25, puška od koje se nemoguće sakriti

Sarajevo-x.com
Američka vojska će u Afganistanu uskoro početi koristiti futurističku pušku koja ispaljuje "pametne" metke koji su pod radio-kontrolom, javlja "Daily Mail."

Puška koja nosi naziv XM25 ispaljuje metke koji su programirani da eksplodiraju nakon što pređu određenu udaljenost, čime je moguće pogoditi neprijateljsku metu gdje god se ona nalazila.

Oružje ima domet od 700 metara, što mu omogućava da pogodi mete na udaljenosti koja je van dometa konvencionalnih pušaka. XM25 je proizvedena specijalno za američku vojsku, a trupama će biti dostavljena za nekoliko dana.

Nišan puške se koristi laserom koji određuje tačnu udaljenost prepreke, nakon čega vojnik može dodati ili oduzeti tri metra od te daljine kako bi meci probili prepreku i eksplodirali iznad ili porod mete. Vojnici će ih moći koristiti kako bi eliminisali snajperiste sakrivene u rovovima bez potrebe za zračnim napadima.

Metak od 25 mm sadrži čip koji prima radio signal od nišana o tačnoj udaljenosti od mete.

Potpukovnik Christopher Lehner, koji je i projekt menadžer ovog sistema, rekao je da će ovo oružje promjeniti način ratovanja i da će ga mnoge zemlje pokušati kopirati.

On očekuje da će vojska kupiti oko 12.500 pušaka XM25 ove godine, što je dovoljno za svakog vojnika pješadije i specijalnih snaga.

"Kada počnemo koristiti ovu pušku, neprijatelj neće imati korist od zaklona. Taktike će se morati praviti iznova. Neprijateljima je preostalo samo da pobjegnu", rekao je Lehner za Fox News.

Puška XM25 se čini kao savršeno oružje za uličnu borbu u kojoj se trupe u često nađu na ulicama u Afganistanu, a prilikom čega se neprijatelji sakrivaju u zaklon iza zidova, odakle izlaze povremeno i razmjenjuju vatru.

Laser na oružju određuje udaljenost neprijatelja, a potom američki vojnik dodaje npr. jedan metar koristeći dugme u blizini obarača. Kada je ispaljen, eksplozivni metak nastavlja putanju tačno jedan metar pored zida i tada eksplodira snagom ručne bombe iznad talibanskog borca.

"Ovo je jedan korak naprijed u tehnologiji koju smo razvili i proizveli, a koja je namjenjena američkim trupama", rekao je menadžer vojnih projekata za nova oružja Douglas Tamilio.

Proizvođač "pametnog metka", kompanija "Alliant Techsystems", otkrila je da čip u metku može izračunati koliku je udaljenost prešao.

Jedan šaržer ovih metaka košta osamnaest eura, što je relativno jeftino.

Lehrer je dodao da će novo oružje predstavljati pravu revoluciju u ratovanju. On je rekao da se neprijatelj naučio dobro skrivati prethodnih godina, ali mu sada zaklon neće pružati sigurno utočište, nego će ga "pametni meci" primorati na bijeg.

Puška će ispaljivati visokoeksplozivne metke, ali će vremenom početi koristiti i metke sa manjim ekplozivnim punjenjem, kojima je cilj omamiti neprijatelja, a ne ubiti ga.