Slučaj "Osmakac"
0

Amerikanci ispituju moguće veze sa islamistima na Balkanu

SRNA
Plan kosovskog Albanca Samija Osmakaca da samoubilačkim napadom u Tampi u SAD ustane u odbranu islama okončao se onog trenutka kada su ga uhapsili agenti Federalnog istražnog biroa, a američki obavještajci ispituju moguće "bočne" veze sa islamistima na Balkanu, javlja Radio-televizija Srbije.

Istragom je utvrđeno da je mladić, rođen na Kosovu, radikalni islam prihvatio tokom boravka u Turskoj.

"Po prirodi stvari, pokušaćemo da otkrijemo gdje je boravio u Turskoj i da li je, tom prilikom, išao i na druga mjesta, Kosovo, na primjer, gdje je rođen", rekao je za internet portal RTS-a zvaničnik jedne od američkih obavještajnih službi, koji je želio da ostane anoniman.

Kosovski Albanac Sami Osmakac uhapšen je u ponedjeljak u akciji Federalnog istražnog biroa zbog planiranja terorističkih napada. 

Put u Tursku, kako se čini, bio je ključni momenat u njegovom životu, jer se taj momak, po povratku, dramatično promijenio, prenosi RTS. 

Prethodno je radio u prodavnici balkanske hrane u Sent Pitersburgu na Floridi.

"Predao se vjeri prošle godine. Ali, on nije terorista. To je neka greška", rekao je njegov otac Aslam američkoj televizijskoj mreži ABC.
U Samijevu odbranu stao je i njegov brat Avni, koji je rekao da vlasti pokušavaju da ga zatvore "samo zato što je musliman". 

FBI je objavio i transkript njegove oproštajne poruke u kojoj se vidi kako sjedi skrštenih nogu sa pištoljem u ruci, iza njegovih leđa, na zid je naslonjen kalašnjikov.

"Moja poruka je, ukoliko ne prihvatite islam, završićete u paklu", rekao je Osmakac.

Plan koji je Osmakac osmislio podrazumijevao je seriju eksplozija automobila bombi, uzimanje talaca, i na kraju samoubistvo. 

Osmakac je, navodno, želio da u vazduh digne i mostove u Tampi. 

Ma koliko je ovakav plan djelovao nerealan, stručnjaci FBI tvrde da je Osmakac bio "zastrašujuće" temeljit u planiranju i da je ovakav plan "lako mogao da uspije".