Ostavio oporuku
0

Mevlid Jašarević: Cilj je bio pucati na američke vojnike i poginuti

SRNA
Mevlid Jašarević (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Mevlid Jašarević (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Motiv teroriste Mevlida Jašaravića, koji je prije pet mjeseci napada Ambasadu SAD u BiH, bio je poražavanje zapadnih koalicionih snaga zbog njihovog odnosa prema islamskim zemljama, javila je TV1, pozivajući se nezvanično na oporuku koju je Jašarević ostavio na dan napada 28. oktobra.

Prema istom izvoru, Jašaravić je s tim u vezi izabrao Ameriku kao najjaču silu, a muslimanima koji žive u BiH, izuzev onih u vehabijskom uporištu u Gornjoj Maoči, želio je da pokaže da islam koji propagiraju nije ispravan.

   ''Cilj je bio pucati na američke vojnike, izavati ih i poginuti na tom putu'', navodi se u sinoćnjem prilogu TV1.

   Ova televizijska kuća ukazuje na ''specifičnu situaciju'', prema kojoj je Jašareviću ulazak u BiH odbijen 4. jula prošle godine, pa se postavlja pitanje kako je mogao da izađe iz BiH 14. augusta na prelazu Uvac, kada Granična policija BiH tvrdi da mu je ulazak bio odbijen.

   TV1 se pita zašto Jašarević tokom ostalih boravaka u BiH nije bio pod policijskim nadzorom i zašto nije bio praćen i prisluškivan, te konstatuje da Jašarević nije bio likividiran tokom napada na Ambasadu samo zato što to to nije imao ko u BiH da naredi.

   Vehabija Mevlid Jašarević pucao je 28. oktobra 2011. godine iz kalašnjikova na Ambasadu SAD u Sarajevu i tom prilikom teško ranio pripadnika policije - radnika na obezbjeđenju Ambasade. Jašarević je nakon toga pogođen snajperskim hicem i uhapšen, a trenutno je u pritvoru.
TV1