Uviđaj u toku
0

Grad i dalje blokiran, Američka ambasada sigurna

SRNA
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Prostor ispred zgrade Ambasade SAD još je blokiran, dok pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uz saradnju ostalih policijskih agencija još vrše uviđaj na mjestu odakle je pucano na zgradu Američke ambasade.

Grad je i dalje blokiran od Alta centra, pa sve do hotela Bristol. Nakon što je policija savladala napadača na ambasadu SAD u Sarajevu, Mevlida Jašarevića , u gradu vlada saobraćajni haos.

Mevlid Jašarević koji je pucao na Ambasadu odvezen je kolima hitne pomoći, a zadobio je lakše tjelesne povrede. Portparolka SIPA-e Željka Kujundžić potvrdila je Srni da je osoba koja je danas pucala na Američku ambasadu uhapšena.

''Pripadnici SIPA-e su odmah po informaciji o napadu na Ambasadu SAD izašli na teren, te nakon određenog vremena uhapsili napadača'', rekla je Kujundžićeva. 

Portparolka Tužilaštva BiH Selma Hećimović rekla je Srni da je državni tužilac na mjestu događaja radi uviđaja, ali da još ne može dati nikakve konkretne informacije.

Zgrada Ambasade na koju je danas pucano, sve vrijeme je bila sigurna, izjavio je Srni zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Uroš Pena.

Prema njegovim riječima, Direkcija je brzo reagovala i na terenu je ostvarena izvanredna saradnja MUP-a Kantona Sarajevo, federalne policije i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Pena iz operativnih razloga nije mogao reći koji je broj pripadnika policijskih agencija uključen u akciju.

Mevlid Jašarević, pripadnik vehabijskog pokreta boravio je u Gornjoj Maoči u vrijeme policijske akcije u februaru prošle godine, a 30. novembra 2010. godine uhapšen je u Novom Pazaru, jer je bio potencijalna prijetnja stranim ambasadorima koji su posjetili taj grad.

Jašarević je bio i u zatvoru u Austriji, nakon čega se vratio u Novi Pazar da, prema njegovim riječima, širi islam.