Svijet
0

Muškarac iz bivše Jugoslavije planirao napad na Floridi

FENA
Dvadesetpetogodišnji mladić iz bivše Jugoslavije optužen je zbog navodnog planiranja napada na lokacije na području Tampe, uključujući noćne klubove, autobombom, puškama i eksplozivima, saopćile su u ponedjeljak savezne vlasti.

Američko ministarstvo pravde objavilo je hapšenje Samija Osmakaca, čije je prvo pojavljivanje pred saveznim sudom planirano za 14 sati u ponedjeljak po lokalnom vremenu. Vlasti tvrde da je Osmakac, iz oblasti Pinellas, naturalizirani američki državljanin koji je rođen u bivšoj Jugoslaviji. On je optužen po jednoj tački za pokušaj korištenja oružja za masovno uništenje.

Agenti FBI-a uhapsili su Osmakaca u subotu nakon što je on kupio eksplozivne naprave i vatreno oružje od prerušenog agenta. Policija je kasnije onesposobila eksplozive i vatreno oružje. U saveznoj tužbi navodi se da je Osmakac neposredno uoči hapšenja napravio svoj snimak u kojem objašnjava motive za napade. Savezni zvaničnici navode kako im je povjerljivi izvor rekao da je Osmakac u septembru 2011. godine želio da nabavi dvije zastave Al-Qaide.

Dva mjeseca kasnije, navodi se u tužbi, Osmakac i povjerljivi izvor "raspravljali su i identifikovali potencijalne mete u Tampi" koje je Osmakac želio napasti.