Studija Pew Researcha
1.4k

Američko istraživanje pokazalo da osobe koje ne žele primiti vakcinu imaju niži IQ

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Osobe koje odbijaju vakcinaciju protiv koronavirusa u prosjeku imaju manje kognitivne sposobnosti, utvrđeno je istraživanjem američkog trusta mozgova Pew Research, a čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Brain, Behavior and Immunity".

Istraživanje je provedeno nad 11.740 osoba, od čega su 6.702 bile žene, a koje su starosti od 16 do 95 godina. Svi oni su se izjasnili o tome da li se namjeravaju vakcinisati protiv koronavirusa. Utvrđeno je da su odgovori zavisili i od starosti, etničke pripadnosti, toga koliko je neko religiozan te od političkog opredjeljenja.

Studija je provedena nakon što su objavljeni prvi rezultati testiranja prve učinkovite vakcine, a to je bilo u novembru i decembru prošle godine. Ishod ispitivanja općih kognitivnih funkcija je utvrđen 2011. i 2012. na temelju šest testova u okviru istraživanja Understanding Society (Main Survey).

Zaključeno je to da su:

  • Mlađi više kolebljivi oko toga da li primiti vakcinu u poređenju sa starijima od 65 godina;

  • Azijci najmanje, a afroamerikanci najviše kolebljivi;

  • Ateisti najmanje, a evangelistički protestanti najviše kolebljivi;

  • Konzervativci više kolebljiviji od liberala.

Nakon isključivanja mogućnosti utjecaja dobi, spola i etničke pripadnosti, istraživači su shvatili da odnos prema vakcinaciji znatno zavisi od kognitivnih sposobnosti, odnosno da se i dalje više kolebaju oni koji imaju manje kognitivne sposobnosti. Kolebljivost je zavisila i od toga koliko je neko obrazovan - oni obrazovaniji su bile manje kolebljivi.

Istraživači su također utvrdili da mentalno i fizičko zdravlje nisu utjecali na ishod istraživanja.