Pogriješio pri računanju
0

Američki propovjednik "prolongirao" apokalipsu za 21. oktobar

Sarajevo-x.com
Harold Camping
Harold Camping
Evangelistički radijski voditelj Harold Camping, koji je svoje sljedbenike ostavio pokunjenima nakon propalog proricanja Sudnjeg dana, kazao je da je pogriješio pri izračunavanju datuma.

Kazao je da mu je "sinulo" da će Bog odgoditi "dolazak pakla na Zemlju" za još pet mjeseci, a za novi datum apokalipse odredio je 21. oktobar. Rekao je da se užasno osjeća zbog svoje greške.

Dodao je da ne može dati finansijske savjete onima koji su potrošili svoje životne ušteđevine vjerujući da je svijet došao kraju.

Podsjetimo, Camping je prethodno prognozirao da će 21. maja pravi vjernici biti uzdignuti u raj, dok će ostali nastradati u ogromnom zemljotresu.

Njegova nezavisna svećenička služba potrošila je milione dolara na emisije, reklamne plakate i vozila objavljujući njegovo proročanstvo. Neki od njegovih sljedbenika donirali su svoje životne ušteđevine, a neki su čak i podijelili sve što posjeduju očekujući apokalipsu. Mnogi od njih su bili zbunjeni i šokirani kada je dan prošao bez globalne kataklizme.

"Mnogi su me ismijavali, rugali se i psovali mi," rekao je Jeff Hopkins, penzionisani TV producent, koji je potrošio dio svoje ušteđevine na promociju Campingovog proročanstva.

Camping je kazao da se, kada su se njegova predskazanja pokazala netačnim, osjećao tako užasno da je sa suprugom otišao i sakrio se u motel. Izjavio je da mu je veoma žao što nije tačno izračunao datum.

Upitan da li ima neke savjete za one koji su poklonili svoje materijalno bogatstvo uvjereni da dolazi kraj svijeta, Camping je rekao da će se oni "snaći".

"Upravo smo imali veliku recesiju. Mnogo ljudi je izgubilo posao, neki i kuće, ali su nekako svi preživjeli," obrazložio je.