Dok se ostali uglavnom smiju
0

Amerikanci pozivaju na pokajanje u strahu od smaka svijeta

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nakon što je američki propovjednik Harold Camping za ovu subotu "najavio" kraj svijeta, mnogo je Amerikanaca koji to nisu ignorisali, već su napustili radna mjesta i dali se u bijeg, dok su drugi pohrlili u bogomolje da mole za oprost grijeha. Ima i onih koji za danas planiraju održavanje zabava.

Apokalipsu je Camping najavio u vidu razornog zemljotresa koji će "dobre poslati u raj", a oni "ne tako dobri" patit će se na Zemlji sve do 21. oktobra, kada će doći konačni kraj planeti.

Camping je, podsjetimo, i 1994. rekao da će te godine doći kraj svijeta, a ovoga puta "početak kraja" desit će se, rekao je on, na Novom Zelandu. Ipak, tamo danas nije zabilježen nijedan zemljotres i lokalni mediji ne pridaju ovom "proročanstvu" skoro nikakvu važnost.

Amerikanci, na drugoj strani, reaguju drugačije. Neki su se angažovali na obavještavanju drugih ljudi da se što prije pokaju pred Bogom, i to prije nego što bude kasno, prenosi AFP.

Gregory LeCorps je napustio svoj posao prije sedam dana kako bi sa suprugom i petero male djece krenuo da upozori ostale na približavanje Sudnjeg dana, piše list Journal News iz New Yorka.

U Australiji su kršćani Campingovo "proročanstvo" dočekali sa skepticizmom i uz ismijavanje, poručivši da nikad ne bi ni čuli za dotičnog gospodina da ga nisu promovisali američki mediji.

U Vijetnamu je objavljeno da se 21. maja na Zemlju vraća sam Isus, te je masa pohrlila na ulice da ga dočeka, međutim, sigurnosne snage su ih rastjerale, a vlada optužila ekstremiste da okupljanja žele iskoristiti za zagovaranje osnivanja zasebne kraljevine.

U meksičkom gradu Ciudad Juarezu, poznatom po ratovima narko mafije, na velikom plakatu napisano je "Krist se vraća 21. maja", ali, prema izvještajima vlasti, ova poruka o apokalipsi nije izazvala paniku među stanovništvom. Ipak, ima onih koji strahuju od velikog zemljotresa, poput onih koji su ove godine pogodili Novi Zeland i Japan.

Britanski Guardian ismijao je "proročanstvo", posebno zbog prethodnih pogrešnih najava ovog propovjednika. Isto je učinio i gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg, inače Jevrej.

Web-stranica Craiglist puna je ponuda nevjernika upućenih onima koji vjeruju u smak svijeta. Nudi im se da prodaju materijalna dobra prije nego odu u raj. Grupa američkih ateista prodala je na stotine ugovora kojima se obavezuju da će spasiti kućne ljubimce onih koji vjeruju da će otići u raj.