Svijet
0

Američka vojska zabrinuta masovnim povratkom iračkih izbjeglica

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka vojska izrazila je zabrinutost zbog nespremnosti iračke vlade da se nosi s masovnim povratkom izbjeglica u Bagdad, u bujici koja bi mogla povećati tenzije oko stambenog prostora i prilika za zapošljenje u gradu koji je i dalje nesiguran uprkos padu nasilja.

Hiljade Iračana vratilo se u svoju domovinu u posljednjim sedmicama, većinom iz Sirije, ohrabreni padom ukupnog broja napada skupa s vladinim obećanjem o novčanoj pomoći i besplatnom prijevozu.

Povratnici su, međutim, suočeni s neizvjesnom budućnošću.

Mnogi su zatekli svoje stanove okupirane od pripadnika suparničke islamske sekte ili zapaljene do temelja u jeku nasilja koje je izmijenilo vjerski karakter kompletnih kvartova i ostavilo je prijestonicu s ogoljelim betonskim ziodovima. Mnogi nekada miješani kvartovi sada su postali isključivo šiitski ili sunitski.

"Svi ti ljudi koji se vraćaju kućama vjerovatno će zateći nekoga ko živi u njihovim domovima. To je veliki predmet zabrinutosti. Vlada Iraka još nema konkretnu politiku. Tražili smo, molili smo vladu Iraka da nam predstavi politiku", izjavio je pukovnik Bill Rapp, visoki savjetnik vodećeg američkog zapovjednika u Iraku. javio je AP.

Njegove brige eho su upozorenja vodeće humanitarne organizacije UN-a kako je prerano promovirati povratke dok je sigurnosna situacija u zemlji i dalje loša.

Gladna dobrih vijesti, vlada pod šiitskim vodstvom krenula je s naporima da vrati Iračane kućama, ukazujući na povratnike kao dokaz da se Irak konačno vrati na put ka stabilnosti.

Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice procijenio je da "oko 600 Iračana napusti Siriju svakog dana u ovoj sedmici iako nisu svi izbjeglice". Zvaničnici u Iraku i Siriji saopćili su da se više od 46.000 izbjeglica vratilo u oktobru i da je priliv nastavljen u ovom mjesecu.

Brojni Iračani krenuli su ka svojim domovima iz Sirije i drugih područja dok su ekstremistički napadi u naglom padu u Bagdadu i u drugim područjima zemlje. Potez je također izazvan oštrijim viznim režimom u Siriji i slabim prilikama za zapošljavanje, što je ostavilo brojne izbjeglice u siromaštvu.