Rast od 7,2 posto
34

Kina povećala vojni budžet na 230 milijardi dolara, ne spominje više "mirno ujedinjenje" s Tajvanom

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kina će ove godine povećati svoju potrošnju na odbranu za 7,2 posto, podstičući vojni budžet koji se više nego udvostručio za 11 godina vlasti predsjednika Xi Jinpinga, dok Peking jača svoj stav prema Tajvanu, prema zvaničnim izvještajima.

Povećanje odražava stopu predstavljenu u prošlogodišnjem budžetu i opet je znatno iznad vladine prognoze ekonomskog rasta za ovu godinu.

Kina je također službeno usvojila oštriji jezik protiv Tajvana kada je objavila budžetske brojke, izostavljajući spominjanje "mirnog ponovnog ujedinjenja" u vladinom izvještaju koji je iznio premijer Li Qiang na otvaranju Nacionalnog narodnog kongresa (NPC), kineskog parlamenta, u utorak.2

Tenzije su naglo porasle u posljednjih nekoliko godina oko Tajvana, demokratski upravljanog ostrva koje Kina smatra svojim, i na drugim mjestima širom istočne Azije.

Li Mingjiang, stručnjak za odbranu na Rajaratnam školi međunarodnih studija (RSIS) u Singapuru, rekao je da je, uprkos teškoj kineskoj ekonomiji, Tajvan glavni faktor u potrošnji na odbranu Pekinga.

"Kina pokazuje da u narednoj deceniji želi da poveća svoju vojsku do tačke u kojoj je spremna da dobije rat ako nema drugog izbora osim da se bori", rekao je Li.

Otkako je Xi postao predsjednik i vrhovni komandant prije više od jedne decenije, budžet za odbranu je ove godine narastao na 230 milijardi dolara.