Svijet
0

Američka mornarica predstavila novu klasu nuklearnih nosača aviona

Klix.ba
USS Gerald R. Ford
USS Gerald R. Ford
Američka mornarica imenovala je prvi brod iz nove klase nuklearnih nosača aviona, 13 milijardi dolara vrijedan USS Gerald R. Ford. Brod, slavljen kao tehnološki najnaprednije plovilo ikada izgrađeno, trebao bi se pridružiti američkoj floti 2016. godine.

USS Gerald R. Ford je prvi nosač aviona koji je američka mornarica dizajnirala nakon više od 40 godina. Nosači nove klase trebali bi zamijeniti aktuelnu Nimitz klasu, pokrenutu 1972. godine. Klasa Ford bi u službi trebala ostati do 2057.

Brod je nazvan po nekadašnjem američkom predsjedniku Geraldu Fordu na ceremoniji u brodogradilištu Huntington Ingalls Newport News, a trebao bi zamijeniti USS Enterprise (CVN-65).

Fordova kćerka, Susan Ford Bales, bile je jedan od sponzora izgradnje broda, a svečano je razbila bocu šampanjca od pramac broda na ceremoniji kojoj je prisustvovalo više od 20 hiljada ljudi. Ceremonija je upriličena nakon više od 12 godina planiranja i izgradnje broda.

"Nosač je najprilagodljivija platforma naše mornarice i čudo tehnologije. Bit će glasnik nove ere naše flote nosača", rekao je admiral Jonathan Greenert, šef mornaričkih operacija.

Brod dug 330 metara sadrži novi nuklearni pogon, redizajnirano ostrvo, elektromagnetne katapulte i poboljšano kretanje oružja. Moći će nositi više aviona i pokrenuti 25 posto više zračnih misija dnevno od trenutnih nosača. Bit će potrebno četiri i po hiljade članova posade, za razliku od pet hiljada, koliko radi na nosačima Nimitz. Može nositi do 90 aviona, zajedno sa bespilotnim borbenim letjelicama.

Zahvaljujući novim nuklearnim reaktorima, brod će imati 250 posto više električne energije od ranijih nosača, a krstarit će brzinom većom od 30 čvorova. Smanjenim brojem posade i za 30 posto manjim troškovima održavanja, brod će mornarici uštedjeti čak četiri milijarde dolara u 50-godišnjem periodu službe.