Jedan je uhapšen
36

Alžirska obalna straža ubila dvojicu turista koji su vozili vodene skutere

D. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Alžirska obalna straža ubila je dvojicu turista koji su bili na odmoru u Maroku, a potom zalutali u alžirske vode vozeći vodene skutere.

Riječ je o turistima koji su bili u grupi od četiri osobe s dvojnim državljanstvima Francuske i Maroka, a koji su na vodenim skuterima izašli iz marokanskog odmarališta Saidia. Alžirska obalna straža, koja patrolira zatvorenom granicom između dvije zemlje, uhapsila je treću osobu iz pomenute grupe.

Ubistva su rezultirala bijesom u Maroku nakon što je ribar objavio snimak tijela jednog od turista koje je plutalo morem.

Granica između Alžira i Maroka zatvorena je 1994. godine nakon što su Alžirci prekinuli veze s Marokancima i optužili ih za neprijateljske činove. Rabat je odbacio te optužbe.

Mohamed Kissi je jedini preživjeli član grupe koji se uspio vratiti u Maroko. On je rekao da su se turisti zapravo izgubili te da su ostali bez goriva.

"Izgubili smo se i nastavili voziti sve dok se nismo našli u Alžiru. Shvatili smo to kada nam je prišao alžirski gumeni čamac, a posada je potom počela pucati na nas. Hvala Bogu, nisam pogođen, ali su ubili mog brata i prijatelja. Jednog prijatelja su uhapsili. Moj brat i prijatelj su pogođeni s pet metaka, a drugi prijatelj jednim", rekao je Kissi.

Njega je spasila marokanska mornarica i vratila u Saidiju.

Drugi ubijeni muškarac je indentifikovan kao Abdelali Merchouer, dok je uhapšeni turist Smail Snabe. On se navodno već pojavio na sudu, no detalja nema.

Maroko i Alžir imaju dugu historiju tenzija i dijele granicu dugu gotovo 2.000 kilometara. Granica je zatvorena 1994. godine nakon što su islamistički militanti bombardovali hotel u historijskom marokanskom gradu Marrakeshu.