{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Alarmantna glad u čak 26 zemalja

F
11.10.2011. u 17:31
0
2
Alarmantna glad u čak 26 zemalja
0
Alarmantna glad u čak 26 zemalja
Foto: AP
Dvadeset i šest zemalja, većinom u subsaharskoj Africi i južnoj Aziji, i dalje vlada alarmantni nivo gladi, navodi se u izvještaju Međunarodnog instituta za istraživanje prehrane i tri nevladine organizacije.
Izvještaj o indeksu gladi u svijetu 2011. koje potpisuje francuska nevladina organizacija Agencija za pomoć tehničkoj suradnji i razvoju, irska Concern Worldwide i njemačka Welthungerhilfe, pokazuje da je "broj osoba koje pate od gladi pao nakon 1990., ali ne znatno, budući da ostaje na povišenom nivou koji odgovara "teškom stanju".

Na temelju podataka prikupljenim između 2004. i 2009., IFPRI je izračunao indeks gladi (Global Hunger Index ili GHI) počevši od tri kriterija: stope pothranjenosti, stope dječje pothranjenosti i stope dječje smrtnosti, prije nego je svrstao zemlje u pet kategorija GIH - niska, umjerena, teška, alarmantna i vrlo alarmantna.

Na svjetskom nivou, GHI 2011. pao je za 26 posto u odnosu na 1990., s 19,7 na 14,6 ("teška"), posebno zahvaljujući smanjenju dječje pothranjenosti, objašnjava se u izvještaju. Među 26 zemalja najviše zahvaćenih glađu (na ukupno 122 zemlje za koje je indeks izračunat), četiri koje predstavljaju "vrlo alarmantan" indeks nalaze se u subsaharskoj Africi: Burundi, Čad, Eritreja i DR Kongo.

Isto tako u šest zemalja glad je povećana između 1990. i 2011.: DR Kongu, Burundiju, Sjevernoj Koreji, Komorima, Svazilandu i Obali Slonovače.

Slučaj DR Konga posebno se ističe, navodi se u izvještaju, koje ističe da su sukobi i politička nestabilnost ondje povećali nivo gladi, prenosi u utorak Hina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: