Najveća kriza posljednjih 60 godina
0

FOTO+VIDEO / Zbog suše u istočnoj Africi gladuje 11 miliona ljudi

Sarajevo-x.com
Zbog najveće suše u posljednjih 60 godina na istoku Afrike gladuje 11 miliona ljudi. Većina njih je u ratom zahvaćenoj Somaliji gdje se hiljade gladnih porodica izlaže riziku kako bi došli do hrane i sigurnog utočišta u Keniji.

Povjerenik UN-a za izbjeglice, Antonio Guterres, upozorio je da su sukobi i suša u Somaliji najgora humanitarna kriza u svijetu danas.

Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC) tvrdi da pothranjenosti somalijskog stanovništva nikada nije bila veća.

"Stanovništvo više nije u stanju nositi se s teškim klimatskim uslovima, kao što su suše, dok se u isto vrijeme bore da prežive u ratom i nasiljem zahvaćenoj zemlji", rekao je Andrea Heath, koordinator ICRC-a.

Sukobi prisiljavaju ljude da bježe iz svojih domova dok suša ubija njihovu stoku. Da stvar bude gora, Al Shabaab, somalijska grupa povezana sa Al Qaedeom ograničila je pristup humanitarnoj pomoći sa Zapada, a cijene hrane su naglo porasle.

Glađu je pogođeno i stanovništvo Etiopije, Kenije, Eritreje i Južnog Sudana.

Ukoliko se hitno ne pomogne posljedice po stanovništvo mogu biti katastrofalne, upozoravaju Ujedinjene nacije.

Samo u izbjegličkim kampovima na sjeveru Kenije, gladuje 70.000 djece - tri puta više nego prije nekoliko godina. Najviše ih je iz Somalije, iz koje je izbjeglo dva i po miliona ljudi. Zbog višedecenijskog građanskog rata i izostanka nekoliko kišnih sezona, rezerve hrane u toj zemlji ne postoje. Skladišta Svjetskog programa za hranu su poluprazna.

Ujedinjene nacije kažu da je potrebno milijardu i 600 miliona dolara za pomoć gladnima u regionu.