"Putine, idi dođavola!"
1

FOTO / Aktivistice gole protestovale protiv Putina ispred zgrade EU

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Četiri aktivistkinje feminističkog pokreta Femen uhapšene su u petak u Briselu dok su pokušavale da protestuju, golih prsa, ispred zgrada Evropske unije (EU), gdje se održava samit EU-Rusija na kojem prisustvuje ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Putine, idi dođavola! Demokratija! Demokratija!", urlala je na engleskom jedna od njih prije nego što ju je policija s tri preostale aktivistice odvezla u kombiju, javlja AFP.

Policija je uhapsila četiri mlade žene kada su izašle iz metroa koji se nalazi ispred zgrade u kojoj se u petak održava samit EU i Rusije na kojem će se razgovarati o Siriji, ljudskim pravima, trgovini i snabdijevanju energijom.

Foto: AFP
Foto: AFP
Femen su poznate od 2010. godine po njihovim "toples" akcijama u Rusiji, Ukrajini i Londonu. U septembru su se preselile u Pariz "centar novog feminizma". Ove feministkinje novog pokreta bore se za demokratiju i protiv korupcije.

U Briselu, četiri pripadnice Femen-a imale su na prsima ispisane slogane protiv ruskog predsjednika i osude njegovog prijema u EU, nazvavši ga "dogovor s vragom".

Protest, nazvana "Putine, ovo je apokalipsa", trajala je samo nekoliko minuta i nije poremetila održavanje samita.