Ispred statue bez ruku u Louvreu
17

VIDEO / Pariz: Članice Femena polugole protestovale protiv silovanja

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Članice grupe Femen, organizacije za zaštitu prava žena, su ponovo protestovale. Ovog puta su to učinile u muzeju Louvre u Parizu, gdje je grupa djevojaka protestovala protiv silovanja.

"Ovdje smo da zaustavimo silovanja", uzvikivale su članice Femena ispred statue Miloske Venere. Protest je održan ispred ove statue zato što činjenica da statua nema ruke najbolje opisuje bespomoćnost i ranjivost žena.

"Danas smo odabrale Louvre i statuu Miloske Venere koja je simbol žene, ali je bez ruku. Mi smo došle da pokažemo da imamo ruke kojima ćemo zaustaviti silovanja. Uvijek ćemo se boriti za to", rekla je aktivistica Inna Shevchenko.

Protest je održan nakon incidenta u Tunisu, u kojem su jednu djevojku silovali policajci. Policajci su kasnije djevojku optužili za nepristojno ponašanje u javnosti.

"Dok god ste žena, vi ste potencijalna žrtva silovanja. Ono što se desilo djevojci u Tunisu koju su silovala dvojica policajaca i kojoj se sada sudi zbog nepristojnog ponašanja je ludost i pokazuje u kakvom svijetu živimo. To nam govori da smo svakog dana u opasnosti da postanemo žrtve silovanja", rekla je jedna od aktivistica.

Grupa Femen je nedavno otvorila i novo sjedište u Parizu, a očekuje se otvaranje ogranaka i u New Yorku, Montrealu i Sao Paulu.