Nisu popularne u svojoj zemlji
0

Ukrajinci se pitaju za šta se bori grupa Femen

Klix.ba
Članice grupe Femen na protestima u Kijevu (Foto: AFP)
Članice ukrajinske feminističke grupe Femen skidaju svoje grudnjake širom svijeta na protestima protiv seksualnog iskorištavanja i kršenja demokratije. Iako u svojoj zemlji ne uživaju veliku popularnost, članice Femena postale su simbol borbe za prava žena van Ukrajine.

Do sada su protestovale u Moskvi, Parizu, Cirihu, Briselu pa čak i na Trgu svetog Petra u Vatikanu. Sada planiraju ići još dalje.

"Ove godine se nadamo da ćemo pokriti sjeverni dio Afrike i Južnu Ameriku," kaže Anna Gutsol, jedna od čelnica grupe Femen, za AFP. Grupa je osnovana 2008. godine sasvim slučajno.

Tokom protesta 2009. godine, članice su pisale poruke na svojim stražnjicama i pokušavale na sve načine doći do javnosti. Međutim, trenutak slave Femena došao je godinu dana kasnije, na ukrajinskim predsjedničkim izborima.

Skromno odjevene, dočekale su na jednom od biračkih mjesta tada predsjedničkog kandidata Viktora Janukoviča. Nedavno je grupa počela promociju i proteste i u zapadnoevropskim zemljama.

U septembru prošle godine pokrenule su svoj "prvi trening centar" u Parizu s ciljem propagande svog brenda, "novog feminizma". Druga aktivistica preselila je u Berlin kako bi pokrenula njemačku podružnicu Femena.

Njihovu grupu u Parizu vodi Inna Ševčenko, koja je zatražila azil u Francuskoj prošle godine, bojeći se progona nakon što je prepilila veliki drveni križ koji je stajao u središtu Kijeva.

Ovo je bio njihov način podrške grupi Pussy Riot, čije se članice nalaze u zatvoru od prošle godine zbog svoje "punk molitve", koja je bila usmjerena prema predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i njegovim bliskim odnosima s Ruskom pravoslavnom crkvom.

Neki naučnici vide ovu grupu kao nasljednice pokreta za borbu za ženska prava iz '79-ih godina. Rejane Senac iz Nacionalnog centra za naučna istraživanja u Parizu kaže kako grupa Femen predstavlja "treći val feminizma".

Francuska historičarka Christine Bard kaže kako je ova grupa istakla veze "između politizacije seksualnih pitanja i odbrane demokratije". No, u Ukrajini ljude iritiraju njihovi protesti koji su se počeli događati svake sedmice, bez nekog konkretnog cilja.

Neki ih kritikuju zbog komercijalizacije protesta, dok one to izričito negiraju.

"Ovo je samo simulacija feminizma bez ozbiljnih političkih i društvenih značenja. One koriste svoje tijelo kako bi privukle pažnju", kazao je politički strateg Gaiday Sergiy.

Mariana Yevsyukova iz ukrajinskog ogranka Međunarodnog pokreta za prava žena La Strada kaže kako Femen "šteti slici Ukrajine i cijelom feminističkom pokretu".

"One su protestovale protiv svega, ali nijedan problem nije riješen zahvaljujući njima", rekla je ona.

"Mi još uvijek ne znamo šta su njihovi ciljevi", rekla je Bard.