|

FOTO
/
Džihad u toplesu - brutalni feminizam u 21. stoljeću

Džihad u toplesu - brutalni feminizam u 21. stoljeću
135
Klix.ba
13.4.2013. u 10:58
63
komentara
135

dijeljenja
Protesti aktivistikinja organizacije Femen su uvijek glasni i s puno gole kože. Njihova akcija "Džihad u toplesu", nije međutim kod svih žena naišla na odobravanje.

Aktivistkinje Femena uspijevaju svugdje gdje protestuju protiv ugnjetavanja žena i patrijarhata u najmanju ruku podignuti prašinu. Prije nekoliko dana su pozvale na podršku Tunižanci Amini Tyler u kampanji "Toples-džihad" u evropskim metropolama. Pojavile su se tako ispred najstarije berlinske džamije i pred Ambasadom Tunisa u Parizu. Na golu kožu su ispisale poruke: "Free Amina" i "Fuck Islamism". Tylerova je martu postavila na internet vlastite fotografije u toplesu, a na kožu je ispisala: "Moje tijelo je moje vlasništvo". Kada su ultrakonzervativni muslimanski propovjednici zatražili njenu smrt kamenovanjem, aktivistkinje Femena su pozvale na protest.

Za jednu francusku tv-stanicu Amine Tyler je proteklog vikenda izjavila da ju je ova gesta solidarnosti obradovala, ali smatra da su aktivistkinje Femena paljenjem zastave s islamskim vjerskim znakovima pred pariskom džamijom otišle predaleko.

"Time nisu uvrijedile samo određene, nego sve muslimane", rekla je. Izjavila je i da strahuje za vlastiti život te da razmišlja o tome da napusti Tunis.

Beskompromisnost Femenovih akcija i provokativne poruke koje aktivistkinje ispisuju na svoja tijela i transparente nailaze i na negodovanje drugih žena. Tako je nakon akcije "Toples-džihad" osnovana grupa pod imenom "Muslimanke protiv Femena" koja je preko Facebooka poručila da Femen smatra islamofobičnom i imperijalističkom organizacijom.

Brutalni feminizamSpisateljica i novinarka Hilal Sezgin također na akcije Femena gleda kritično. "Čudi me da ovakav oblik brutalnog i prostog feminizma 2013. godine još uopće postoji. Kada sam ja početkom 90-ih bila feministički aktivna, organizirane su akcije na temu prostitucije. Još onda smo se pitali kako ih oblikovati a da nikome ne oduzmemo pravo na odlučivanje ili da nikoga ne postavimo na stup srama", rekla je u razgovoru za DW.


Moderni feminizam, kaže ona, bavi se konkretno problemima žena. "Odavno smo naučili da je feminizam jedna vrsta solidarnosti sa ženama, među ženama i za žene", objašnjava Sezgin. A ta solidarnost znači informirati se o tome što onaj s kim se solidariziraš želi: "Upravo to aktivistkinje Femena ne rade. One se služe klasičnim islamofobičnim klišejima: neravnopravna pokrivena žena kojoj suprotstavljaju navodnu slobodu zapadnjačke golotinje."

Članice Femena, pokreta koji je formiran prije pet godina u Ukrajini, brane se argumentom da kompromisi nisu ono što oni žele. Namjeravaju ostati dosljedne svom obliku protesta bez obzira protiv koga je njihov bijes usmjeren. Ugnjetavanje žena je ugnjetavanje žena i protiv njega se treba svugdje jednako boriti, kaže jedna od njih, Alexandra Ševčenko, u razgovoru za DW: "Mi shvatamo da nas mnogi muslimani vide kao nekoga ko im želi propisati kako bi oni trebali živjeti. Ali mi nismo takve."

I ne žele da ih se tako vidi. A taj stav često dovodi do izostanka komunikacije i dijaloga između aktivistkinja Femena i lokalnih aktivistkinja koje se bore za ženska prava.
Prijavi grešku


Komentari (63)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...