|

Akcija protiv terorizma u Austriji: Glavni osumnjičeni Mirsad Omerović iz Srbije

Akcija protiv terorizma u Austriji: Glavni osumnjičeni Mirsad Omerović iz Srbije
24
S
SRNA
28.11.2014. u 16:30
235
komentara
24

dijeljenja
Akcija protiv terorizma u Austriji: Glavni osumnjičeni Mirsad Omerović iz Srbije Foto: APA
Glavni osumnjičeni u akciji austrijske policije protiv džihadista su državljanin BiH, koji propovijeda islam u Gracu i Mirsad Omerović iz Beča, porijeklom iz Srbije, koji se predstavljao pod imenom Abu Tejma, javila je austrijska novinska agencija APA.
Grupa od 13 uhapšenih u akciji osumnjičena je ne samo da je propagirala mržnju, nego i da je regrutovala i podržavala borce za terorističke grupe na Bliskom istoku.

Agencija APA navodi da Abu Tejma nije nepoznat policiji, držao je propovijedi u Altun-Alem džamiji u Beču, koja odavno važi za okupljalište radikalnih muslimana.

Austrijski mediji pišu da je glavni osumnjičeni u akciji samo Mirsad Omerović.

Pozivajući se na informacije iz austrijskog državnog tužilaštva i policije, navode da je Mirsad bio odgovoran za regrutovanje boraca za "Islamsku državu" ne samo u Austriji, nego i u Švicarskoj i Njemačkoj, kao i da je vrbovao za džihad brojne radikalizovane muslimane.

On se smatra vodećom ličnošću u mreži finansiranja "Islamske države" i državno tužilaštvo ga tereti za članstvo u terorističkoj organizaciji. Prema informacijama austrijskih medija, Mirsad, otac petoro djece, sinoć se pozdravio sa roditeljima u namjeri da otputuje u Siriju.

Navodi se da je u akciji na teritoriji cijele Austrije bilo angažovano 900 policajaca koji su, u dosada najvećoj raciji protiv radikalnih islamista u Evropi, pretresli oko 40 stanova i prostora za molitvu. Uhapšeno je 13 osumnjičenih, a 16 je privedeno na saslušanje.

Zaplijenjeni su teroristički propagandni materijal, podaci u elektronskom formaltu, novac i jedno zabranjeno oružje, objavilo je državno tužilaštvo.

Austrijski zvaničnici ističu da je riječ o velikom uspjehu i da je ta akcija sasvim jasna poruka džihadistima u Austriji: "Ovdje niste sigurni".

Akcija pod kodnim nazivom "Operacija Palmira" izvedena je sa početkom jutros u četiri sata pod vodstvom Savezne službe za zaštitu ustava i borbu protiv terorizma. Budući da se zbog ovih hapšenja ne mogu isključiti usamljene osvetničke akcije, sigurnosne službe su u "crvenoj" pripravnosti.
Prijavi grešku


Komentari (235)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...