|

U Austriji uhapšeni Suad Ramić iz Osmaka i Sandi Suljić iz Zenice

U Austriji uhapšeni Suad Ramić iz Osmaka i Sandi Suljić iz Zenice
16
Klix.ba
28.11.2014. u 21:58
193
komentara
16

dijeljenja
U Austriji uhapšeni Suad Ramić iz Osmaka i Sandi Suljić iz Zenice
Dva državljana Bosne i Hercegovine i jedan iz Srbije uhapšeni su danas u najvećoj akciji koju je do sada provela austrijska policija u borbi protiv radikalnih islamista, javlja Federalna televizija.
U akciji je uhapšeno još 10 osumnjičenih, uglavnom iz Čečenije, a sve ih se sumnjiči za finansiranje terorističkih aktivnosti, radikaliziranje mladih i vrbovanje za rat na strani Islamske države. U akciji je učestvovalo oko 900 policajaca, a pretreseno je više stanova, džamija i drugih islamskih ustanova u Gracu, Lincu i Beču.

Austrijsko državno tužilaštvo izdalo je 20 naloga za hapšenje pod optužbom članstva u terorističkim udruženjima. U akciji kojoj je prethodila dvogodišnja istraga uhapšeno je 13 osoba koje se sumnjiči za propagiranje mržnje, regrutovanje i pružanje podrške borcima za terorističke grupe na Bliskom istoku.

"Ova operacija pokazuje džihadistima da ovdje nisu sigurni. Mi ćemo jasno djelovati protiv džihadista, primjenjujući sve mjere i bez tolerancije", izjavila je Johanna Mikl-Leitner, ministrica unutrašnjih poslova Austrije.

Kako saznaje Federalna TV, među osumjičenima su tri bh. državljana. Dvojica su uhapšena - Suad Ramić iz Osmaka kod Tuzle, koji živi u Austriji, i Sandi Suljić iz Zenice, nastanjen u Gracu.

Inače, Sandi Suljić bio je jedan od odgovornih u kompaniji kompaniji Med-beg, registrovanoj u u Celju, koja se bavi posredovanjem u zapošljavanju medicinskog osoblja. Slovenska policija je istraživala detalje u vezi s ovom kompanijom.

Kao glavnog osumnjičenog austrijska policija označila je Mirsada Omerovića iz Tutina, znanog kao Ebu Tejma, koji živi u Beču. On je bio imam u Altun-alem džamije u Beču, koja je je već dugo sastajalište radikalnih islamista, a bio je pod nadzorom pripadnika državne sigurnosti.

I dvije maloljetnice porijeklom iz BiH, koje su prije nekoliko mjeseci iz Austrije otputovale u Siriju, vrbovane su u ovome centru. Riječ je o 16-godišnjoj Samri Kesinović i 15-godišnjoj Sabini Selimović. Kako kažu njihovi roditelji, djevojke su prije odlaska u Siriju počele redovno posjećivati džamiju u kojoj je Ebu Tejma - Mirsad Omerović bio imam.

On je osumnjičen i za propovijedanje mržnje. Na internet postoji snimak u kojem on hvali Osamu bin Ladena: "On je žrtvovao svoj život za muslimane i nijedan musliman ga ne bi trebao mrziti".

Prema važećim austrijskim zakonima, zbog članstva u terorističkim organizacijama uhapšenima prijeti kazna od jedne do 10 godina zatvora.
Prijavi grešku


Komentari (193)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...