Svijet
0

Ahmedinedžad pozvao poslanike na ujedinjenje protiv "zla"

FENA
Mahmud Ahmadinedžad (Foto: Arhiv/AFP)
Mahmud Ahmadinedžad (Foto: Arhiv/AFP)
Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad pozvao je novoizabrani parlament da se ujedine protiv "zla" koje ih okružuje.novoizabranog parlamenta

Smatra se da je predsjednikovo obraćanje na uvodnoj sjednici parlamenta apel konzervativnim protivnicima koji su pobijedili protiv njegovih saveznika na izborima početkom ovog mjeseca.

"Danas se zla mobiliziraju sa svih strana kako bi stavili iransku državu pod pritisak. Otklanjanje i odupiranje pritisku i saradnja su osnovni prioritet današnjice", kazao je Ahmedinedžad.

Državna televizijska stanica emitovala je njegov govor uživo, prenosi AP.

Iran je suočen sa sankcijama zapadnih država koje ga optužuju da pokušava razviti nuklearno naoružanje. Iran negira ove optužbe.

Dugo odgađani pregovori između Teherana i šest svjetskih sila o iranskom nuklearnom programu nedavno su ponovo pokrenuti, a zemlje su se dogovorile da će nastaviti pregovore u Moskvi u junu nakon ranijih pregovora ove sedmice u Bagdadu.

Ahmedinedžad i konzervativci dijele slične poglede po pitanju vanjske politike, ali se ne slažu po ekonomskim pitanjima.

Predsjednik je izgubio njihovu podršku kada je, kako oni smatraju, osporio prevlast vrhovnog vođe Irana ajatolaha Alija Hameneija prošle godine.

Ahmedinedžad je također zamolio poslanike da ne intervenišu u sektorima u kojima on ima autoritet.

"Napori da se interveniše u drugim sektorima neće biti dobri za državu. Samo će je razoriti", kazao je Ahmedinedžad.

U posljednjih nekoliko mjeseci predsjednik i parlament okrivili su jedni druge zbog prekoračenja mandata.

Poslanici kažu da predsjednik zanemaruje zakone koje je parlament donio, dok Ahmedinedžd tvrdi da parlament u potpunosti mijenja zakone koje vlada predlaže.