"Naš narod će biti čvrst"
7

Ahmedinedžad: Iran neće ni za dlaku odustati od svojih prava

FENA
Mahmud Ahmedinedžad
Mahmud Ahmedinedžad
Iran neće ni za dlaku odustati od svojih neotuđivih nuklearnih prava, izjavio je u četvrtak iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad uoči obnavljanja razgovora između Teherana i velikih sila o kontroverznom iranskom nuklearnom programu.

"Morate znati da će iranski narod biti čvrst kad je riječ o njegovim osnovnim pravima i da ni pod najvećim pritiskom neće popustiti", poručio je Ahmedinedžad zapadnjacima u govoru održanom na jugu Irana, javila je zvanična agencija IRNA. "Savjetujem svim neprijateljima Irana i arogantnim silama da promijene svoje ponašanje prema ovom narodu", kazao je iranski predsjednik.

Ahmedinedžadove izjave dolaze u vrijeme kada Iran i zemlje iz grupe 5+1 (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka) treba da se u subotu sastanu u Istanbulu kako bi pokušale obnoviti dijalog prekinut prije 15 mjeseci i naći diplomatsko rješenje za iransku nuklearnu krizu.

Uprkos ponavljanim demantijima Teherana, velike sile sumnjaju da Iran pokušava napraviti atomsko oružje pod izlikom da se radi o civilnom nuklearnom programu, a Vijeće sigurnosti UN-a je od 2006. godine donijelo šest rezolucija, od kojih su četiri sadržavale sankcije.

Međunarodne sankcije su od 2010. godine pojačane trgovinskim, bankarskom i naftnim embargom.