Svijet
0

Iran: Predsjednik Ahmedinedžad na saslušanju u parlamentu

FENA
Mahmud Ahmedinedžad
Mahmud Ahmedinedžad
Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad pojavio se na saslušanju u parlamentu pred poslanicima nezadovoljnim njegovom vladavinom, javili su u srijedu iranski mediji.

Ahmedinedžad je bio u pratnji ministara u vladi na vanrednoj sjednici parlamenta, nakon što ga je prošlog mjeseca pozvala na saslušanje grupa poslanika neprijateljski nastrojenih prema njemu, javila je državna novinska agencija Irna, prenosi Reuters.

On je prvi predsjednik u historiji Islamske Republike koga je parlament pozvao na saslušanje.

Ahmedinedža je optuživan za neracionalno trošenje vladinih resursa a njegovi kritičari navode da je njegovo ukidanje subvencija za hranu i gorivo rezultiralo "divljajućom" inflacijom.

Grupe konzervativaca mjesecima su pokušavale da pozovu predsjednika na saslušanje zbog vladinog bavljenja ekonomijom i njegovog osporavanja autoriteta iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Ali Hamneija, kada je kritikovao njegovo ponovno postavljanje na položaj ministra obavještajnih službi koga je Ahmedinedžad ranije smijenio.

Predsjednik je umanjio historijski značaj parlamentarnog zasjedanja, rekavši da je to pravo parlamenta i da to nije ništa neuobičajeno.

  • Bio sam spreman da odgovaram na pitanja prije izbora, izjavio je on, misleći na parlamentarne izbore.
  • Mislio sam, međutim, da bi to moglo imati uticaja na izborne rezultate i onda bi mene krivili za to. Mene je najlakše optuživati, izjavio je Ahmedinedžad.

On je također optuživan da je sabotirao finansiranje produženja linije podzemne željeznice u Teheranu i ispitivan je o vjerodostojnosti vladinih brojki koje navode da je između 2009 i 2010. godine otvoreno 1,6 miliona radnih mjesta.

Napadi na Ahmedinedžada djelimično su izazvani i jazom između njega i Hamneija koji se pojavio u javnosti prošle godine.

Hamneijevi lojalisti podrivaju predsjednikovu poziciju, optužujući Ahmedinedžadove savjetnike da osporovaju autoritet vrhovnog vođe i time prijete temeljima Islamske Republke.

Predsjednikov položaj dodatno je ugrožen na parlamentarnim izborima održanim ovog mjeseca na kojima su dominirali kandidati koji podržavaju Hamneija.

Bivši predsjednik Irana Abolhasan Banisdar opozvan je 1981. godine i napustio zemlju nakon što je bio optužen da prijeti temeljima nove iranske države.