Svijet
258

Ahmed ef. Serdarević: Američki Bošnjaci se moraju probuditi iz zimskog sna

Piše: J. H.
Članovi džemata "Nur" u St. Louisu sa efendijom Serdarevićem
Članovi džemata "Nur" u St. Louisu sa efendijom Serdarevićem
Iako nema zvaničnih podataka, procjenjuje se da u američkom gradu St. Louisu živi od 30.000 do 70.000 bh. građana i osoba koje vode porijeklo iz naše zemlje.

Najviše njih su Bošnjaci koji su prošle godine pokrenuli dva građevinska projekta, izgradnju replike Sarajevskoga sebilja i Islamskog centra "Nur".

Bojkot intelektualaca

Sebilj i Islamski centar se grade zahvaljujući donatorima iz tog američkog grada. Kako kaže Ahmed ef. Serdarević, imam džemata "Nur" u St. Louisu, prošle godine su imali oko 1.000 donatora.

"To znači da jedan dio Bošnjaka još uvijek bojkotuje ove projekte. Bojkotuju se posjete naših intelektualaca poput dr. Tarika Zaimovića i dr. Smaila Čekića, na čijim se predavanjima okupi jedva stotinjak ljudi. Iz St. Louisa u Centralnu izbornu komisiju stigne oko 400 glasačkih listića. Preko 90 posto donacija su u iznosu od 200 dolara što je najbolji pokazatelj materijalnog stanja naše dijaspore u St. Louisu i interesa za projekte od velike društvene važnosti", kaže ef Serdarević za Klix.ba.

Dodaje da ga posebno zabrinjava činjenica da je najmanji broj donatora iz mlađe generacije koja je odškolovana u Americi i koja je već počela da radi i dobro zarađuje.

"Problem je u roditeljima koji nikada nisu našli za shodno da ukažu svojoj djeci na važnost ulaganja u naše institucije i u našu budućnost. Tako da naša omladina ovdje u Americi troši i zadnji cent na sve vrste besposlica i uživanja. Zanimljiv je i podatak da do sada imamo samo šezdesetak familija koje direktno sa vlastitog računa uplaćuju određeni iznos na račun džemata. Žalosno je gledati kako pripadnici drugih vjerskih zajednica izdvajaju i do deset procenata godišnjeg dohotka, dok doprinos naših familija može da se mjeri u promilima", kaže naš sagovornik.

Bošnjački kompleksi

Kako kaže, druge vjerske zajednice uz vjerske objekte imaju ogromno zemljište na kojem se nalaze škole, bolnice, igrališta i popratne objekte.

Džemati su ograničeni na skroman zatvoreni prostor i nekoliko parking mjesta.

"Izgleda da su Bošnjaci naviknuti da im ništa ne treba, da nigdje ne trebaju biti svoji na svome, da ne trebaju upravljati ni sa vlastitim domaćinstvom, jer imaju tuđe i jer tuđinci uvijek mogu da sve urade za njih. Tako mi sami sebi od malena nabijamo raznorazne komplekse od kojih se onda liječimo čitav život. Za nadati se je da će se Bošnjaci konačno probuditi iz zimskog, proljetnog, ljetnog i jesenjeg sna i da će naši džemati, ako Bog da, doživjeti procvat u ne tako dalekoj budućnosti", kaže Ahmed ef. Serdarević, imam džemata "Nur" u St. Louisu, na kraju razgovora za Klix.ba.