Svijet
3

Ahmadinedžad: Rat nije rješenje za krizu u Siriji

FENA
Mahmud Ahmadinedžad (Foto: AFP)
Mahmud Ahmadinedžad (Foto: AFP)
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je da kriza u Siriji ne može biti riješena vojnim sredstvima i pozvao na postizanje nacionalnog dogovora koji bi vodio ka izborima.

"Rat nije rješenje. Vlast koja vlada pomoću rata... njen posao biće veoma težak. Ne bi trebalo da dođe do vjerskog rata u Siriji", rekao je Ahmadinedžad u intervjuu televiziji Al Majaden sa sjedištem u Bejrutu.

On je naveo da zvanični Teheran smatra da je odluka o tome "šta treba da se dogodi" na sirijskom narodu, prenosi Reuters.

"Kako mi možemo u to da se miješamo? Mi moramo da se borimo da se postignu nacionalno razumjevanje i slobodni izbori", rekao je iranski predsjednik, čija zemlja podržava režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Šef iranskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Saed Džalili izjavio je u ponedjeljak da će Izrael zažaliti zbog svoje "posljednje agresije" na Siriju.

Džalili je, takođe, upozorio da islamski svijet neće dozvoliti bilo kakav napad na Siriju.

Izraelski borbeni avioni prošle sedmice su bombardovali postrojenje za vojna istraživanja u blizini Damaska, a, prema američkim zvaničnicima, meta napada bile su sirijske rakete zemlja-vazduh i obližnje postrojenje u kome se navodno nalaze hemijske supstance.