|

Iran poručio Izraelu da će zažaliti zbog napada na Siriju

Iran poručio Izraelu da će zažaliti zbog napada na Siriju
22
F
FENA
4.2.2013. u 16:07
36
komentara
22

dijeljenja
Iran poručio Izraelu da će zažaliti zbog napada na Siriju
Iran je u ponedjeljak poručio Izraelu da će zažaliti zbog zračnog udara na Siriju u prošloj sedmici, ne naglašavajući da li Iran ili njegov sirijski saveznik planiraju bilo kakav vojni odgovor.
"Oni će zažaliti zbog tog nedavnog čina agresije", izjavio je Said Džalili, sekretar Vijeća za nacionalnu sigurnost, na konferenciji za novinare u Damasku, dan nakon što je održao razgovore sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom, prenosi Reuters.

Džalili je povezao napad na vojni kompleks sjeverozapadno od Damaska u srijedu s ranijim sukobima, uključujući 34-dnevni izraelski rat s libanskom militantnom šiitskom grupom Hezbolah u 2006. godini, sve sukobe za koje tvrdi da je Izrael zažalio zbog njih.

"Danas, također, i narod i vlada Sirije ozbiljno pristupaju tom pitanju. Islamska zajednica također podržava Siriju", kazao je on.

Džalili je izjavio da će Iran, u svojoj trenutnoj ulozi predsjedavajućeg Pokreta nesvrstanih, raditi u ime Sirije na međunarodnoj sceni kako bi odgovorio na napad.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak izjavio je u nedjelju da napad na sirijski vojnu metu pokazuje da je Izrael bio ozbiljan u sprečavanju priliva teškog naoružanja u Liban, priznajući po prvi put da je Izrael izveo napad u Siriji.

Diplomati, sirijski pobunjjenici i sigurnosni izvori tvrde da su izraelski avioni bombardovali konvoj u blizini libanske granice, očigledno uništavajući naoružanje namijenjeno Hezbolahu.
Prijavi grešku


Komentari (36)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...