|

Izraelci izveli zračni napad na teritoriji Sirije

Izraelci izveli zračni napad na teritoriji Sirije
8
Klix.ba
31.1.2013. u 08:33
43
komentara
8

dijeljenja
Izraelci izveli zračni napad na teritoriji Sirije
Sirijska vojska je izjavila da su izraelski borbeni avioni izveli napad na njenoj teritoriji. Međutim, opovrgnuli su navode da su napadnuti kamioni koji su se kretali prema Libanu i koji su prevozili oružje.
Vojska je u svom izvještaju navela da je meta bio vojni istraživački centar, koji se nalazi u Jamrayji, sjeverozapadno od Damaska, glavnog grada Sirije. U napadu su ubijene dvije osobe, a pet ih je povrijeđeno.

"Izraelski borbeni avioni su ušli u naš zračni prostor u ranim jutarnjim satima i izveli direktan napad na vojni istraživački centar, u kojem se istražuju nova sredstva i načini za našu samoodbranu", stoji u izvještaju sirijske vojske, koji su prenijeli državni mediji.

Međutim, nekoliko sati ranije libanske snage sigurnosti, zapadne diplomate i sirijski pobunjenici su izvijestili da je u blizini libanske granice napadnut vojni konvoj koji je prevozio naoružanje. Napad je izveden zbog straha Izraela da bi se sirijske rakete i hemijsko naoružanje mogli naći u rukama militantskih organizacija, kao što je Hezbolah.

Dopisnici BBC-a za Srednji istok su rekli da nijedan izvještaj još nije potvrđen. Izrael i Sjedinjene Američke Države nisu dali komentar o napadu. Ipak, kako su prenijeli neki mediji, neimenovani američki zvaničnik je rekao da je konvoj prevozio protivavionske rakete SA-17 ruske proizvodnje.

Mnogi vjeruju da će ovaj napad izazvati veliki diplomatski incident, jer su zvaničnici Irana nedavno izjavili da je svaki napad na Siriju i napad na Iran.
Prijavi grešku


Komentari (43)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...