Svijet
4

Sirija prijeti odmazdom Izraelu zbog zračnih napada

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Sirija je u četvrtak zaprijetila odmazdom zbog izraelskog zračnog napada, a njen saveznik Iran je saopćio da će biti posljedica po jevrejsku državu zbog napada.

Američki zvaničnici kažu da je Izrael u srijedu izvršio rijetki zračni napad unutar Sirije. Meta je bila konvoj za koji se vjeruje da je prevozio protuzračno oružje za Hezbolah, moćnu libansku pobunjeničku grupu kojoj su saveznici Sirija i Iran.

Sirijski ambasador u Libanu Ali Abdul-Karim Ali rekao je da Damask "ima mogućnost i sposobnost za odmazdu", prenio je AP.

Iranska novinska agencija Fars citirala je navode zamjenika ministra vanjskih poslova Huseina Amira Abdulahijana koji je rekao da će napad na Siriju imati ozbiljne posljedice po Izrael.

Hezbolah je osudio napad kazavši da je "barbarska agresija", a sirijski saveznik Rusija je saopćila da je došlo do neisprovociranog napada na jednu suverenu naciju.

Izraelski parlamentarni zastupnik blizak tvrdolinijaškom premijeru Benjaminu Netanyahuu nije potvrdio da je Izrael umiješan u napad, ali je nagovijestio da bi Izrael mogao izvršiti sličnu operaciju u budućnosti.

Sirijski ambasador je rekao da ne može predvidjeti kada će Damask izvršiti odmazdu. On je rekao da će relevantne vlasti odlučiti o njenoj pripremi i datumu i mjestu izvršavanja.

Iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi osudio je zračni napad i nazvao ga je očitim kršenjem suvereniteta Sirije.

Iran je najveći saveznik Sirije na Bliskom istoku i pruža režimu predsjednika Asada vojnu i političku podršku.

Najveći međunarodni saveznik Sirije, Rusija, saopćila je da je zvanična Moskva poduzela "hitne mjere kako bi detaljno razjasnila situaciju".