"Zao čin"
0

Afganistanska ulema traži kazne zbog paljenja Kur'ana

FENA
Protesti zbog paljenja Kur'ana (Foto: AFP)
Protesti zbog paljenja Kur'ana (Foto: AFP)
Utjecajno Vijeće afganistanske uleme saopćilo je danas da izvinjenje SAD-a zbog spaljivanja Kur'ana u bazi Bagram nikada neće biti prihvaćeno i zatražio da se kazne oni koji su počinili ovaj "zao čin".

"Onima koji su počinili ovaj zločin mora se javno suditi i moraju biti kažnjeni", saopćilo je Vijeće uleme nakon sastanka s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem, navodi se u saopćenju koje je izdalo predsjedništvo, javio je Reuters.

Uprkos izvinjenju američkog predsjednika Baracka Obame, spaljivanje muslimanske svete knjige u bazi Bagram prošle sedmice pokrenulo je talas antizapadnih protesta širom Afganistana u kojima je poginulo oko 40 ljudi, uključujući i četiri američka vojnika.

Ujedinjene nacije jučer su podržale zahtjev koji je Karzai uputio američkoj vojsci da se poduzmu disciplinske mjere protiv onih koji su učestvovali u spaljivanju Kur'ana, podsjeća Tanjug.

NATO i afganistanske vlasti pokrenuli su istragu o spaljivanju materijala vjerske sadržine iz biblioteke pritvorske jedinice pored baze Bagram, a neimenovani američki zvaničnici rekli su da je vojska uklonila primjerke Kur'ana iz zatvora zbog sumnje da su ih zatvorenici koristili za razmjenjivanje ekstremističkih poruka.