Svijet
0

Afganistan: Istražna komisija - paljenje Kur'ana bilo je namjerno

FENA
Protesti zbog paljenja Kur'ana (Foto: AFP)
Protesti zbog paljenja Kur'ana (Foto: AFP)
Paljenje Kur'ana u američkoj vojnoj bazi u Afganistanu bilo je namjerno, izjavio je u ponedjeljak za DPA član afganistanskog istražnog tima.

"Vjerujemo da je to bilo namjerno, izjavio je Maulavi Halikdad", član istražnog tima, kojeg je oformio afganistanski predsjednik Hamid Karzai.

"Da su spalili jedan ili dva primjerka, mi bismo onda rekli kako je moguće da je to bila greška. Oni su, međutim, htjeli da spale stotine knjiga. Svi znaju da je to vjerska knjiga", kazao je Halikdad.

Vijest da su američki vojnici u zračnoj bazi Bagram, sjeverno od Kabula, spalili primjerke Kur'ana izazvala je nasilne proteste širom zemlje.

Međunarodni vojni zvaničnici uputili su izvinjenje i saopćili su da je paljenje knjiga bilo "nenamjerno". Američki predsjednik Barack Obama također je uputio pismeno izvinjenje Karzaiju.

Uprkos izvinjenjima i Karzaijevim pozivima na mir, više od 30 demonstranata ubijeno je u nasilju. Šest američkih vojnika također je ubijeno u očiglednim osvetničkim napadima, uključujući dvojicu američkih vojnih savjetnika ubijenih u utvrđenoj zgradi ministarstva unutrašnjih poslova.

Halikdad je izjavio kako je zaključak istražnog tima da je paljenje knjiga bilo namjerno prezentiran Karzaiju i parlamentu.

"Nemoguće je uzeti toliki broj knjiga iz biblioteke. Neko je odgovoran za to, mi ne možemo prihvatiti da oni kažu da je to greška", kazao je Halikdad, koji je također član Vijeća Uleme, koje okuplja islamske učenjake i mule.