Afganistan
0

Najmanje devet mrtvih na protestima zbog paljenja Kur'ana

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Drugog dana protesta u Afganistanu zbog paljenja Kur'ana u američkoj vazduhoplovnoj bazi Bagram, ubijeno je najmanje devet demonstranata i na desetine povrijeđeno, saopćili su u srijedu zvaničnici.

Afganistansko ministarstvo unutrašnjih poslova za najmanje jedno ubistvo okrivilo je "strane čuvare u kampu Feniks", američkoj bazi istočno od Kabula koju su učesnici protesta napali, a većina smrtnih slučajeva pripisana je sukobima s policijom.

Ministarstvo je saopćilo da će istražiti ova ubistva, javio je France Presse.

Protesti su organizovani u Kabulu, kao i u provincijama istočno, sjeverno i južno od prijestonice, tokom kojih su gnjevni Afganistanci uzvikivali "Smrt Americi", bacajući kamenice i paleći radnje i vozila.

U istočnom gradu Džalalabadu studenti su zapalili lutku s likom američkog predsjednika Baracka Obame, a ambasada SAD-a u Kabulu je zaključana.

Vlada SAD-a izvinila se zbog paljenja Kur'ana, kao i zapovjednik američkih snaga u Afganistanu general John Allen koji je naredio da se provede istraga o ovom incidentu, ističući da je vjerski materijal, uzet iz biblioteke pritvorske jedinice pored baze Bagram, zapaljen greškom.

Neimenovani američki zvaničnici, upoznati s incidentom, rekli su, međutim, da je vojska uklonila primjerke Kur'ana, jer su ih zatvorenici koristili da bi razmjenjivali ekstremističke poruke.

U međuvremenu, afganistanski predsjednik Hamid Karzai pozvao je sunarodnike na mir i prekid nasilja.

  • Ljudi imaju pravo na proteste, ali pozivam sunarodnike da izbjegavaju nasilje", poručio Karzai u saopćenju, javio je Reuters.

Kur'an je najsvetiji u islamu i njegovo spaljivanje smatra se vrijeđanjem Boga.