Ubijeno devet osoba
0

Nastavljeni antiamerički protesti zbog paljenja Kur'ana

FENA
Na protestima ubijeno najmanje 9 demonstranata (Foto: AFP)
Na protestima ubijeno najmanje 9 demonstranata (Foto: AFP)
Antiamerički protesti u Afganistanu nastavljeni su i danas, treći dan zaredom, zbog paljenja Kur'ana u američkoj bazi Bagram.

Više od 600 ljudi uzvikivalo je "Smrt Americi" na protestnom maršu u Mihtarlamu, glavnom gradu provincije Laghman, istočno od Kabula, dok je oko 300 afganistanskih studenata izašlo na ulice u istočnom gradu Džalalabadu.

Na protestima u srijedu ubijeno je najmanje devet demonstranata, a na desetke je ranjeno u sukobima s policijom širom zemlje.

Afganistansko ministarstvo unutrašnjih poslova za najmanje jedno ubistvo okrivilo je "strane čuvare u kampu Feniks, američkoj bazi istočno od Kabula koju su učesnici protesta napali.

Vlada SAD-a izvinila se zbog paljenja Kur'ana, kao i zapovjednik američkih snaga u Afganistanu general John Alan koji je naredio da se provede istraga o ovom incidentu, ističući da je vjerski materijal, uzet iz biblioteke pritvorske jedinice pored baze Bagram, zapaljen greškom.

Neimenovani američki zvaničnici, upoznati s incidentom, rekli su, međutim, da je vojska uklanjala primjerke Kur'ana iz zatvora u Bagramu zbog sumnje da su ih zatvorenici koristili za razmjenjivanje poruka.

Zajednički istražni tim Međunarodnih snaga u Afganistanu (ISAF) i afganistanske vlade u srijedu je posjetio zatvor kako bi ustanovio sve okolnosti u vezi sa ovim događajem.

"Posjeta je izuzetno važan prvi korak u rješavanju ovog pitanja i zahvalan sam predsjedniku Hamidu Karzaiju na njegovoj podršci za slanje ove grupe predstavnika da nam pomognu", rekao je general Alan.

"Jedini način na koji možemo da pokažemo našu otvorenost prema narodu i vladi Afganistana je kroz ovakve akcije i već smo poduzeli mjere kako bi se spriječilo da se ovako nešto nikada ne ponovi", dodao je američki general, a prenio AFP. U Afganistanu i manje uvrede na račun islama dovode do nasilnih protesta, a spaljivanje Kur'ana se smatra vrijeđanjem Boga.

Talibani su danas pozvali Afganistance da gađaju strane vojne baze i "tuku i ubijaju" zapadne državljane kako bi se osvetili za spaljivanje Kur'ana u glavnoj bazi NATO-a u Afganistanu, prenio je Tanjug.

"Naš hrabri narod mora da gađa vojne baze okupatorskih snaga i njihove vojne konvoje", navodi se u saopćenju koje je medijima uputio predstavnik talibana Zabihulah Mudžahid.

"Oni (Afganistanci) moraju da ubijaju ljude sa Zapada, da ih tuku i zarobljavaju kako bi im očitali lekciju da se više nikad ne usude da skrnave sveti Kur'an", ističe se u saopćenju.