|

Žestoki protesti u Afganistanu zbog paljenja Kur'ana

Žestoki protesti u Afganistanu zbog paljenja Kur'ana
0
S
SRNA
22.2.2012. u 08:10
0
komentara
0

dijeljenja
Žestoki protesti u Afganistanu zbog paljenja Kur'ana Protesti u Kabulu (Foto: AFP)
Više od 1.000 afganistanskih demonstranata bacalo je danas kamenje na policiju u Kabulu, a snage bezbjednosti odgovorile su ispaljivanjem metaka u vazduh tokom drugog dana protesta zbog paljenja Kur'ana u vazduhoplovnoj bazi NATO-a u Afganistanu.
Demonstranti su uzvikivali "Smrt Americi" i "Smrt predsjedniku Hamidu Karzaiju" tokom skupa u predgrađu glavnog grada. Još jedan protestni skup istovremeno se odvijao u drugom dijelu grada.

Demonstracije su održane i u Jalalabadu, na istoku zemlje, gdje su demonstranti iskazali podršku talibanskom lideru muli Mohamadu Omaru, izjavili su očevici.

Afganistanski mediji prenijeli su da su demonstracije počele i u Heratu, koji se nalazi u relativno stabilnom dijelu zemlje.

U Kabulu, demonstranti su jurišali na policijski kordon i razbijali prozore automobila, a policija je upotrijebila vodeni top u pokušaju da ih rastjera sa jedne velike saobraćajnice.

Administracija SAD i komandant snaga NATO- a u Afganistanu izvinili su se juče nakon što su lokalni radnici spalili kopije Kur'ana dok su sakupljali smeće u vazduhoplovnoj bazi Bagram.

Američki ministar odbrane Leon Paneta objavio je izvinjenje zbog "neodgovarajućeg tretmana" svete islamske knjige, u pokušaju da ublaži posljedice incidenta.

U aprilu prošle godine širom Avganistana buknuli su protesti nakon što je jedan pastor spalio Kur'an na Floridi.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.