Život bez budućnosti
90

Afganistanska aktivistkinja: Ovo nije država već kavez za žene, liberalizacija talibana bila je laž

B.H.
Talibani ispred Univerziteta u Kabulu (Foto: EPA-EFE)
Talibani ispred Univerziteta u Kabulu (Foto: EPA-EFE)
Zabrana fakultetskog obrazovanja na afganistanskim univerzitetima je bilo nešto od čega su djevojke u Afganistanu strahovale nakon povratka talibana. Strahovi su se obistinili nakon jučerašnje odluke talibanskog vrha.

Nakon što su u proteklih 16 mjeseci isključili djevojke iz većine srednjih škola, talibani su ove sedmice zabranili i fakultetsko obrazovanje za žene.

"Uništili su jedini most koji me mogao povezati s mojom budućnošću. Kako da reagujem? Vjerovala sam da mogu studirati i promijeniti svoju budućnost ili unijeti svjetlo u svoj život, ali oni su to uništili", rekla je jedna uplakana studentica Univerziteta u Kabulu za BBC.

Talibanske vlasti su izdale naredbu u utorak, a već sljedećeg dana u drugim fakultetskim ustanovama, uključujući islamske vjerske škole i privatne fakultete u nekoliko provincija djevojkama je zabranjen pristup.

Studentice razočarane napuštaju kampus (Foto: EPA-EFE)
Studentice razočarane napuštaju kampus (Foto: EPA-EFE)

Izvori iz tri provincija; Takhar na sjeveru, Ghazni na jugoistoku i glavnog grada Kabula, potvrdili su za BBC da su talibani spriječili djevojke da pohađaju tamošnje privatne obrazovne centre. Čini se da su svi putevi formalnog obrazovanja za žene zatvoreni.

To je navelo neke djevojke i žene da se odvaže demonstrirati u srijedu na ulicama Kabula, što je bio opasan čin s obzirom na talibansku praksu pritvaranja demonstranata.

Ova generacija je mislila da su oni sretnici, dobivanje obrazovanja uskraćeno njihovim majkama, starijim sestrama i rođacima. Umjesto toga vide kako im se budućnost raspada.

Talibani, koji su započeli kao tvrdokorna islamistička militantna grupa, obećali su poštovati ​​prava žena kada su se vratili na vlast u augustu prošle godine, nakon užasa kakav je pratila njihova prethodna vladavina od 1996. do 2001. godine kada žene nisu mogle raditi ni učiti.

No njihov najnoviji dekret ponovno oduzima sve oskudne slobode i prava koja su bila dana ženama nakon što su se snage predvođene SAD-om povukle iz Afganistana i vratili talibani.

Ipak, prije samo tri mjeseca, talibani su pristali da dopuste održavanje prijemnih ispita na univerzitetima.

Hiljade djevojaka i žena polagale su testove u pokrajinama širem zemlje. Mnoge su učili u tajnosti, kod kuće ili su riskirali odlazak na skrivene fakultete za podučavanje organizirane za djevojke.

Čak i kad su talibani u novembru u zadnji čas uveli ograničenja zabranjujući djevojkama predmete kao što su ekonomija, inženjerstvo i novinarstvo, djevojke nisu odustajale, a mnoge su se prijavile za nastavu i medicinu.

Stolice namijenjene djevojkama ostale su prazne (Foto: EPA-EFE)
Stolice namijenjene djevojkama ostale su prazne (Foto: EPA-EFE)

"Zašto bismo mi uvijek bile žrtve? Afganistan je siromašna zemlja. Ali žene u ovoj zemlji prihvatile su siromaštvo uz svaki drugi problem i još uvijek moraju dodatno patiti", kazala je jedna studentica za BBC.

Školovanje djevojčica dugo je bilo predmet sporenja između konzervativnih i umjerenijih frakcija u talibanima. Zabrana univerziteta za žene ukazuje na pobjedu fundamentalističkih talibana, čiji vrhovni vođa Hibatullah Akhundzada vjeruje da je moderno obrazovanje, posebno za žene i djevojke, u suprotnosti sa islamskim učenjima.

Kao što su borci za ljudska prava upozorili, odluka ima tuicaja na budućnost cijele zemlje.

"Niti jedna zemlja ne može napredovati ako je pola njezinog stanovništva neobrazovano", upozorio je američki državni sekretar Anthony Blinken.

Zapadne zemlje insistirale su na obrazovanju žena kao uslovu koji bi talibani trebali ispuniti ako žele globalno priznanje. Međutim, talibani su dosad ignorisali sve kritike.

Talibanski čuvar na zidu ispred Univerziteta (Foto: EPA-EFE)
Talibanski čuvar na zidu ispred Univerziteta (Foto: EPA-EFE)

Za jednu studenticu prava čini se da je njen put do visokog obrazovanja sada gotov. Semestar je završio je zbog zimskih praznika i trebao je započeti u martu.

Ali sada joj nije dopušteno da se vrati u kampus, izgubila je sve. Kao poznavateljica šerijatskog prava, rekla je za BBC da se bori da to shvati u skladu s islamskim učenjima.

"Talibani su uzeli prava koja su nam islam i Allah dali", rekla je za BBC.

"Moraju otići u druge islamske zemlje i vidjeti da njihovi postupci nisu islamski. Prema onome što oni kažu, ovo je šerijat. Ali zašto ga žele prakticirati samo na ženama? Zašto ga ne primjenjuju na muškarce?", kazala je studentica.

Drugi vjerski znanstvenici podupiru njezinu tezu. Nawida Khurasani, jedna od rijetkih ženskih afganistanskih vjerskih učenjaka, kaže da dekret protivi islamskim vrijednostima.

"Tome nema mjesta u islamu , jer islam nalaže i muškarcima i ženama da se obrazuju", rekla je Nawida, koja sada živi u Kanadi.

Međutim, za mnoge posmatrače situacije u Afganistana, nema smisla pokušavati objasniti djelovanje talibana navodnim islamskim učenjima. Kažu da je zabrana sveučilišta samo nastavak ciljeva pokreta da potpuno potisne žene i izbriše slobode koje su imale u godinama između razdoblja talibanske vladavine.

Zatvaranje vrata fakultetskom obrazovanju znači da talibani dovršavaju svoju kontrolu nad ženama.

"Afganistan nije država, već kavez za žene", rekla je afganistanska aktivistica Humaira Qaderi, koja živi u SAD-u.

"Za afganistanske žene više nema društvenog života. Ulicama sada dominiraju muškarci. Ovo je bila posljednja stvar koju su talibani mogli učiniti, i odlučili su se upravo na to", na kraju je kazala Qaderi.