Budućnost regiona
58

Talibani čekaju mig iz Kremlja: Da li će zajedno s Rusima krenuti u obračun s ISIL-om?

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U utorak je rusko ministarstvo vanjskih poslova za novinsku agenciju TASS poručilo da se razmatra mogućnost uklanjanja talibana s ruskog popisa terorističkih organizacija.

U međuvremenu, Zamir Kabulov, ruski posebni predstavnik za Afganistan, rekao je da Moskva redovno surađuje s talibanima u protuterorističkim naporima.

Prema TASS-u, rusko Ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je da Ministarstvo pravde, Ministarstvo vanjskih poslova i druge relevantne agencije ruske vlade aktivno ispituju uklanjanje talibana s popisa terorističkih organizacija.

No, konačnu odluku o ovom pitanju donijet će vodstvo Rusije.

Uprkos tome što je klasificirana kao zabranjena teroristička organizacija u Rusiji, Moskva održava dobre odnose s talibanima i upućuje pozive njihovim dužnosnicima da posjete zemlju.

Kabulov je novinskoj agenciji TASS rekao da su talibani pozvani da prisustvuju Svjetskoj islamskoj konferenciji u gradu Kazan u Rusiji 14. maja 2024.

Rusija je zabrinuta zbog prisutnosti terorističkih grupa u Afganistanu, koje bi, prema mišljenju Moskve, mogle ugroziti sigurnost zemalja srednje Azije.

Prethodno su objavljena izvještaji o suradnji Rusije s talibanima u borbi protiv ISIL-a, grupe koja je prošle sedmice izvela krvavi napad u Rusiji, a po svemu sudeći saradnja bi se u budućnosti mogla i intenzivirati.