{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Abbas zatražio potporu za državnost Palestine

F
23.9.2011. u 20:45
0
27
Abbas zatražio potporu za državnost Palestine
0
Abbas zatražio potporu za državnost Palestine
Mahmoud Abbas (Foto: Reuters)
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u petak je službeno zatražio od Ujedinjenih naroda da priznaju državu Palestinu kao punopravna članicu, ističući s govornice Generalne skupštine UN-a u New Yorku da niko "s trunkom savjesti" ne bi trebao odbiti tu ponudu.
Ponovo prekidan s pljeskom i zvižducima, ali i ovacijama dijela delegata u dvorani, Abbas je u 45-minutnom govoru predstavio palestinski prijedlog za članstvo u UN-u, unatoč odlučnom protivljenju Izraela i prijetnji vetom SAD-a u Vijeću sigurnosti, prenose agencije.

Abbas je potvrdio da je glavnom tajniku Ban Ki-moonu podnio službeni prijedlog za punopravno članstvo Palestine u svjetskoj organizaciji, mašući nad glavom s tim dokumentom za što je pozdravljen dugotrajnim pljeskom.

"Došao sam danas pred vas iz Svete zemlje, iz zemlje Palestine ... da govorim u ime palestinskog naroda ... da nakon 63 godina patnje kažem ... dosta je, dosta je", rekao je Abbas u svom obraćanju.

"Ne vjerujem da bilo ko s trunkom savjesti može odbaciti našu molbu za punopravno članstvo u UN-u i naše primanje kao neovisne države", naglasio je. Abbas je dodao "kako je vrijeme da palestinski narod dobije svoju slobodu i neovisnost. Došlo je vrijeme za kraj patnje i muke miliona Palestinaca i izbjeglica".

Najavio je da će Palestinci "nastaviti s narodnim, mirnim otporom izraelskoj okupaciji", ali je ponovio i spremnost za nastavak napora za mir s Izraelom. "Mi pružamo ruke izraelskoj vladi i izraelskom narodu radi uspostave mira ... da što brže zajednički izgradimo budućnost za našu djecu, gdje će moći uživati slobode, sigurnost i prosperitet", rekao je Abbas.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u svom je govoru pred Generalnom skupštinom UN-a, istakao da su palestinske vlasti odbile niz poziva za mirovni sporazum te naglasio da je izraelska vlada iselila hiljade ljudi iz židovskih naselja u Gazi, a on je zamrznuo gradnju naselja na Zapadnoj obali na 10 mjeseci u interesu promicanja mirovnog procesa, na šta nije bilo prikladnog odgovora s palestinske strane.

On je naglasio da kritičari pritišću Izrael na ustupke, bez obzira na zabrinutost za njegovu sigurnost, ali da ne može biti kompromisa oko sigurnosti Izraela, kao male zemlje u neprijateljskom okruženju. On je također "pružio ruku Izraela za mir" s Palestincima.

Abbas je u svom govoru istakao da polazište za mirovni sporazum moraju biti granice iz 1967., prije izraelsko okupacije Zapadne obale i Jeruzalema, no Netanyahu je kazao kako Abbasov poziv na prekid 63 godine patnje Palestinaca, svjedoči da je polazište 1948. godina stvaranja Izraela.

"Ključ sukoba nisu židovska naselja već nespremnost Palestinaca da priznaju Izrael u bilo kojim granicama", naglasio je.

Do odluke Vijeća sigurnosti UN o palestinskom zahtjevu mogu proći sedmice, ali i mjeseci, navode svjetske agencije u izvješćima iz New Yorka.

Vijeće sigurnosti neće žuriti oko tog pitanja, odgađat će odluku u nadi da će na neki način pritisak biti dovoljan da vrati Izrael i Palestince za pregovarački sto, ocjenjuju agencije.

Palestinske autonomne vlasti do sada imaju status promatrača UN-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: