{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Palestinci danas predaju zahtjev za članstvo UN-u

S
23.9.2011. u 08:35
0
61
Palestinci danas predaju zahtjev za članstvo UN-u
0
Palestinci danas predaju zahtjev za članstvo UN-u
Foto: AP
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas predat će danas zvaničan zahtjev za članstvo u UN, dok predstavnici bliskoistočnog kvarteta pokušavaju da ostvare napredak u rješavanju sukoba.
Abbas će zvanični zahtjev predati generalnom sekretaru UN Ban Ki-Moonu koji će taj zahtjev predati na razmatranje Vijeću sigurnosti, kao što predviđa procedrura UN-a .

"Palestinski lider će zahtjev predati u 11:35 sati (17:35 po zapadnoevropskom vremenu), sat vrijemena prije nego što je predviđeno Abbasovo obraćanje", izjavio je palestinski ambasador u UN Riad Mansour agenciji France Press.

Predstavnici SAD, Rusije, EU i SAD, koji posreduju u rješavanju bliskoistočnog sukoba, sastali su se u četvrtak na marginama Generalne skupštine UN i ponovo će razgovarati u petak ujutru, izjavio je neimenovani američki zvaničnik.

Izaslanici kvarteta "nastavljaju da konstruktivno rade" u nastojanju da obnove izraelsko-palestinske mirovne pregovore, preneo je Reuters.

Predsjednik SAD Barack Obama poručio je palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu da Palestinci neće dobiti priznavanje državnosti u UN i da će Washington uložiti veto na takav prijedlog u Vijeću sgirunosti UN.

Obama je govoru pred Generalnom skupštinom UN rekao da palestinska država može da nastane samo kroz razgovore sa Izraelom, a ne bilo kakvom rezolucijom.

Da bi rezolucija o priznavanju Palestine bila usvojena, potrebna joj je podrška devet od 15 članica ovog tijela, pod uslovom da nijedna stalna članica ne uloži veto.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: