Želi punopravno članstvo u UN-u
0

Abbas nastavlja borbu za Palestinu

FENA
Mahmoud Abbas
Mahmoud Abbas
Paletisnki predsjednik Mahmoud Abbas stigao je u New York u ponedjeljak i zakleo se kako će nastaviti s planom traženje punog članstva Palestine u UN-u.

Abbas je rekao novinarima da je "izbio pakao“ zbog njegovog zahtjeva za punopravno članstvo u UN, ali da će se on nastaviti boriti bez obzira na upozorenja SAD-a i Izraela o mogućim posljedicama po Palestinu.

"Do koje mjere ću se boriti, to ćemo saznati poslije", rekao je Abbas. Sjedinjene Američke Države i Izrael žele ograničiti mirovni proces na "bilateralni dijalog“ koji se nadgleda od strane Washingtona. Međutim, gotovo dvije decenije od potpisivanja sporazuma u Oslu 1993. godine, ovaj dijalog nije ispunio svoj cilj.

"Mi smo odlučili poduzeti ovaj korak i pakao je izbio zbog toga", rekao je Abas novinarima.

Abbas će se sastati s generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom u ponedjeljak, ali su palestinski zvaničnici najavili da neće iznijeti svoj prijedlog za članstvom do petka, javio je Reuters.

Tog dana će se također obratiti Generalnoj skupštini UN-a.

SAD je rekao da će blokirati zahtjev Palestine za punopravno članstvo u UN-u pod izgovorom da se samo nastavkom mirovnih pregovora može osigurati mir.

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe u govoru pred Generalnom skupštinom UN-a u New Yorku je rekao da će se sa Abbasom sastati u ponedjeljak i upozorio je da status quo neprihvatljiv, ali i da nije trajan.

Juppe je rekao da palestinski zahtjev neće proći ni Vijeće sigurnosti UN-a i da i Palestina i Izrael moraju poduzeti korake kako bi našle trajnije rješenje.

"Jedino rješenje je nastavak pregovora", rekao je on.

Neki članovi izraelske vlade pozivaju na osvetu protiv palestinskog poteza za koji oni kažu da je cilj izolacija Izraela. Američki političari su rekli da će pokušati smanjiti finasijsku pomoć Palestini, koja iznosi 500 miliona dolara godišnje.