{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Abbas i Netanyahu nastavljaju pregovore u Jerusalemu

F
15.9.2010. u 10:07
0
17
Abbas i Netanyahu nastavljaju pregovore u Jerusalemu
0
Abbas i Netanyahu nastavljaju pregovore u Jerusalemu
Foto: AFP
Izrelski premijer Benjamin Netanyahu i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pregovorat će u srijedu u Jerusalemu, nakon jučerašnjeg početka druge runde direktnih pregovora u egipatskom ljetovalištu Sharm el Sheikhu.
Dvojica bliskoistočnih lidera najprije će se sastati sa američkom državnom tajnicom Hillary Clintnon i izaslanikom SAD za Bliski istok Georgeom Mitchellom, prije razgovora u četiri oka, javljaju agencije.

Bit će to prvi sastanak Netanyahua i Abbasa u Jerusalemu otkako je Netanyjahu postao premijer u maju prošle godine. SAD nastoje da se previziđe kriza koja se očekuje kada istekne moratorij na izgradnju novih kuća u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali 26. septembra.

To je prva prepreka s kojim su se suočili mirovni pregovori obnovljeni 2. septembra u Washingtonu poslije skoro dvije godine zastoja.

Na jučerašnjim razgovorima, vođenim u dva navrata prijepodne po planu i poslijepodne neplanirano predložene su mnogobrojne ideje kako bi se omogućio napredak osjetljivog procesa i kako pregovori ne bi propali za nepunih mjesec dana.

Nijedna strana nije objelodanila mnogo o onome što se očekuje od današnjih razgovora.

Abbasov portparol Nabil Abu Rudeineh izjavio je da su jučerašnji pregovori bili vrlo ozbiljni, ali da naselja predstavljaju prepreku za mir.

Netanyahu je u nedjelju izjavio da se moratorij ne može produžiti, ali da se izgradnja ne mora nastaviti u planiranom obimu.

Abbas je više puta upozorio da će odustati od pregovora ako se izgradnja nastavi.

Mitchell, koji je zajedno sa Clinton učestvovao u pregovorima u Egiptu, rekao je da je počela ozbiljna diskusija o ključnim pitanjima. To su granice buduće palestinske države, status Jerusalema, sudbina palestinskih izbjeglica, jevrejskih naselja i sigurnost.

On je naveo da razgovori idu u dobrom pravcu ne odgovorivši direktno na novinarsko pitanje da li je postignut napredak u odnosu na jevrejska naselja.

Rekao je jedino kako SAD smatraju da ima smisla produžiti moratorij ponovivši time ocjenu američkog predsjednika Baracka Obame datu još u petak.

Šef egipatske diplomatije Ahmed Aboul Geit rekao je otvoreno da Palestinci i međunarodna zajednica ne vide svrhu nastavka direktnih pregovora ako centralne prepreke procesu postoje.

"Sva naselja su po našoj ocjeni prepreka", rekao je Abul Geit, objelodanivši da su pregovori usredsređeni na granice i da će svaki sporazum biti zasnovan na određivanju granica.

Izraelski mediji objavili su u međuvremenu da Netanyahu razmatra da li da otputuje u New York u subotu poslije jevrejskog dana pokajanja Jom Kipura da prisustvuje skupu koji organizuje bivši američki predsjednik Bill Clinton u UN-u. Abbas takođe planira da prisustvuje tom sastanku.

Ako Netanyahu otputuje u SAD on će se također sastati početkom sljedeće sedmice s Obamom.

Sastanak Abasa i Netanyahua a Obamom na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN bio je ionako planiran kada su obnovljeni pregovori licem u lice.

Predviđeno je da ti pregovori traju godinu dana i da se za to vrijeme postigne sporazum o stvaranju nezavisne palestinske države.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: