Svijet
0

George Mitchell nastoji spasiti pregovore Izraela i Palestinaca

FENA
George Mitchell
George Mitchell
Američki izaslanik za Bliski istok George Mitchell najavio je u četvrtak da će nastaviti tragati za kompromisom kako bi se spriječio kolaps tek obnovljenih izravnih pregovora o miru između Izraela i Palestinaca.

On se danas sastao s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, u Ramallahu na Zapadnoj obali, nakon što je u srijedu razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Izraelu.

Abbas je više puta zaprijetio da će prekinuti pregovore ako Izrael ne produži moratorij na izgradnju u židovskim naseljima na Zapadnoj obali, koji je istekao u ponedjeljak.

Nakon sastanka s Netanyahuom, Mitchell je rekao da su Sjedinjene Američke Države odlučne više nego ikada da se postigne bliskoistočni mir.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat rekao je novinarima da će se Mitchell danas ponovno sastati s Netanyahuom, a s Abbasom u petak, prenosi Reuters.

Abbas je zapravo odgodio odluku o sudbini pregovora do sastanka Arapske lige, zakazanog u Kairu za ponedjeljak. Prije toga, u subotu, održat će se sastanak Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) da diskutira o sudbini pregovora.

Sa Abbasom će se danas sastati i visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, koja je također doputovala u regiju da pridonese spašavanju pregovora.

Evropska unija je članica četvorke bliskoistočnih mirovnih posrednika, koju čine još SAD, UN i Rusija. Međutim, SAD se smatra jedinom silom koja može izvršiti pritisak na obje strane.

Netanyahu je pozvao Abbasa na nastavak pregovora nakon isteka moratorija, a židovske naseljenike na suzdržanost. Pregovori su dospjeli u ćorsokak jer su židovski naseljenici nastavili graditi nakon isteka moratorija.

Palestinska strana upozorava da će širenje naselja na zemlji koju je Izrael okupirao u Šestodnevnom ratu 1967. onemogućiti stvaranje palestinske države koja bi obuhvatila i pojas Gaze. Stvaranje te države je inače cilj pregovora koji treba da traju godinu dana.

U više od 100 naselja na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu živi skoro pola milijuna Židova. Naselja se smatraju nelegalnim po međunarodnom pravu, što Izrael osporava.