George Mitchell
0

"Palestinci zainteresovani za pregovore s Izraelom"

FENA
George Mitchell
George Mitchell
Američki izaslanik za Bliski istok George Mitchell izjavio je danas u Kairu da su Palestinci zainteresovani da se nastave pregovori s Izraelom.

"Uprkos njihovim razlikama obje vlade Izraela i Palestinske uprave su zatražile od nas da nastavimo te diskusije u naporu da stvorimo uvjete pod kojima mogu da nastave direktne pregovore," rekao je Mičel novinarima poslije sastanka sa egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom.

Mitchell je naglasio da obje strane žele da nastave da pregovaraju i da "ne žele da zaustave pregovore", prenose agencije.

Bivši američki senator je prošle sedmice proveo četiri dana razgovarajući s izraelskim i palestinskim liderima u jevrejskoj državi i na palestinskim teritorijama, ali mu nije pošlo za rukom da pronađe kompromis kako bi bila prevaziđena kriza u koju su zapali tek obnovljeni pregovori.

Kriza je nastupila 26. septembra, kada je istekao desetomjesečni moratorij na izgradnju u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nije udovoljio pozivu američkog predsjednika Baracka Obame da produži moratorij, tvrdeći da je to politički nemoguće.

Predsjednik Palestinske uprave (PU) Mahmoud Abbas je više puta zaprjetio da će ustati od pregovaračkog stola, ukoliko moratorij ne bude produžen.

U subotu je izvršni komitet Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) podržao Abbas u tom stavu, pa se sada čeka sastanak Arapske lige ove sedmice da se konačno odluči o sudbini pregovora.

Nakon posjete Izraelu, Mitchell je otputovao prvo u Katar, a potom ide u Jordan, gde će se sastati s kraljem Abdulahom II.

Mitchell je u misiji spasavanja direktnih pregovora obnovljenih 2. septembra u Washingtonu.

U Kairu se Mitchell sastao i sa egipatskim šefom diplomatije Ahmedom Abulom Gateom koji je podržao palestinski stav da se ne pregovara s Izraelom dok god ta zemlja gradi na teritoriji na kojoj Palestinci žele da osnuju svoju državu.

"Mi razumijemo palestinsku poziciju koja poziva na stvaranje odgovarajuće atmosfere i uvjeta za pregovore da se vode i nastave. Trenutni uvjeti nisu povoljni," rekao je ministar Gate, naglasivši da fokus treba da bude na nastavku američkih i međunarodnih napora na pritisku na Izrael da pristane da produži zamrzavanje izgradnje jevrejskih naselja.

Do sada su održane dvije runde pregovore, prva u Washingtonu, druga sredinom septembra u egipatskom ljetovalištu Sharm el-Sheikh i u Jerusalimu.

Izraelski mediji danas komentarišu, pozivajući se na diplomatske izvore, da se ni o čemu ozbiljnom do sada nije diskutovalo i da je Mitchellova ocjena o brzom tempu pregovaranja bila isuviše optimistična.

Jerusalimski list Haarec prenosi da je izraelska strana insistirala na pregovorima o bezbjednosti i da se nisu dotakla ostala ključna pitanja kao što su buduće granice i status Jerusalima, između ostalog.

Kada su pregovori obnovljeni, najavljeno je da će trajati godinu dana i da će se za to vrijeme postići sporazum o stvaranju nezavisne palestinske države.