Svijet
0

Netanyahu i Abbas počeli mirovne razgovore

SRNA
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu
Izraelski i palestinski lideri počeli su danas prve direktne razgovore u posljednjih 20 mjeseci, sa rokom od godinu dana za postizanje sporazuma o osnivanju palestinske države koja bi živjela u miru sa Izraelom.

Poslije jučerašnjih ceremonijalnih susreta u Bijeloj kući, američki državni sekretar Hillary Clinton sjela je za sto sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i palestinskim predsjednikom Mahmoodom Abbasom.

"Želim da vam se svima zahvalim što ste nam se danas pridružili kako bismo ponovo pokrenuli pregovore. Odluka da se sjedne za ovaj sto nije bila laka. Shvatamo sumnju i skepticizam koje osjećaju mnogi koji su se rodili u godinama sukoba i frustriranih nada", rekla je Clintonova.

Ona je osudila ubistva četvoro izraelskih civila nedaleko od Hebrona prije dva dana kao "tragičan akt terorizma" koji služi kao podsjetnik na "ljudsku cijenu ovog sukoba".

Netanyahu i Abbas će u zgradi State Departmenta razgovarati o ključnim pitanjima koja se rješavaju već decenijama - izraelskoj sigurnosti, granicama palestinske države, pravu palestinskih izbjeglica na povratak i sudbini Jerusalema, kojeg obje strane žele za svoj glavni grad.

Clintonova, američki izaslanik za Bliski istok George Mitchell i ostali američki zvaničnici učestvovaće u trosatnim razgovorima sa Netanyahuom, Abbasom i članovima njihovih timova.

Portparol State Departmenta Philip Crowley nije odbacio mogućnost da izraelski i palestinski lideri sami nastave dalje razgovore.

Analitičari očekuju da će dvije strane prvo razmotriti pitanja bezbjednosti i granica, a da će osjetljivo pitanje Jerusalema ostaviti za kasnije.

Mitchell, bivši posrednik u mirovnom procesu za Sjevernu Irsku, izjavio je da je spreman da interveniše sa pomirljivim prijedlozima, ako to bude potrebno.

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak, koji boravi u Bijeloj kući kako bi pomogao kao posrednik, zatražio je od predsjednika SAD Baracka Obame da uloži sav ugled svoje zemlje u ove razgovore.