Bijela kuća
0

U Washingtonu danas počinju izraelsko-palestinski pregovori

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama zaželio je u srijedu dobrodošlicu čelnicima Izraela, palestinskih vlasti, Jordana i Egipta u Ovalnom uredu Bijele kuće, što je bio njegov prvi intenzivni pokušaj postizanja napretka oko bliskoistočnog mira, pitanja koje je opterećivalo i prijašnje američke predsjednike.

Obama je novinarima prenio dio onoga što je poručio izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu i palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu, izvijestila je VoA.

"Kao što sam im rekao danas, ovo je prilika koja se možda neće skoro ponoviti. Oni ne mogu dopustiti da im izmakne. Sada je trenutak za čelnike s hrabrošću i vizijom da postignu mir koji njihovi narodi zaslužuju."

Predsjednik Obama je rekao da je cilj razgovora rješenje svih preostalih otvorenih pitanja te dogovor koji bi vodio ka uspostavi neovisne, demokratske i održive palestinske države koja bi postojala u miru i sigurnosti pokraj Izraela.

Često se okrećući prema predsjedniku Abbasu, izraelski premijer Netanyahu rekao je da je došao u Washington kako bi postigao povijesni kompromis koji bi omogućio i Izraelcima i Palestincima da žive u miru, sigurnosti i poštovanju.

"Ne dopustimo da nas svako razilaženje zaustavi. Usmjerimo našu hrabrost, naša promišljanja i naše odluke prema onim povijesnim odlukama koje stoje pred nama", kazao je.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas rekao je kako je došlo vrijeme da se postigne mir, okonča izraelska okupacija Zapadne obale te da oba naroda žive jedan pokraj drugoga.

"Došlo je vrijeme da se neovisna i suverena palestinska država uspostavi pokraj Izraela. Vrijeme je da se okonča borba na Bliskom istoku."

Američka državna tajnica Hillary Clinton danas će službeno ponovno otvoriti izravne pregovore dvije strane, a nakon izjava izraelskog i palestinskog čelnika počet će njihovi razgovori.

O rezultatima razgovora tokom dana izvijestit će posebni američki izaslanik za Bliski istok, George Mitchell.