Svijet
0

80 posto izraelskih Jevreja smatra da je mir s Palestincima nemoguć

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Gotovo 80 posto izraelskih Jevreja smatra da je mirovni sporazum s Palestincima nemoguć, pokazala je u petak anketa javnog mnijenja, dva dan nakon nastavka pregovora u Jerusalemu.

Na pitanje da li će "ovaj put konačni sporazum okončati sukob", 79,7 ispitanika je odgovorilo "ne", a samo 6,2 posto "da".

Ostalih 14,1 posto nije imalo svog stava prema tom pitanju.

Anketu, objavljenu u desničarskom biltenu Israel Hayom, obavio je izraelski istraživački institut Hagal Hahadash među reprezentativnim uzorkom od 500 izraelskih Jevreja.

Na pitanje o vladinoj odluci da oslobodi dugogodišnje palestinske zatvorenike skupa s nastavkom mirovnih pregovora, 77,5 posto ispitanika izjavilo je da se tome protive a samo 14,2 posto odgovorilo je potvrdno.

Izrael je oslobodio 26 palestinskih zatvorenika u srijedu, nekoliko sati prije razgovora u Jerusalemu, prvu grupu od 104 zatvorenika određena za oslobađanje u fazama, u zavisnosti od napretka u pregovorima.

Ukupno 62,9 posto ispitanika izjavilo je da će radije podržati vladino zamrzavanje gradnje jevrejskih naselja umjesto oslobađanja palestinskih zatvorenika, od kojih su mnogi oduđeni za ubistva.

Uoči razgovora održanih u srijedu, Izrael je odobrio gradnju više od 2.000 novih kuća za doseljenike u anektiranom ističnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali.

Posljednji mirovni pregovori, održani u septembtu 2010., propali su zbog spora oko širenja naselja, koji je i ovaj put razgnijevio palestinske pregovarače.