Uređenje grada
0

Sarajevski "Park" započinje sadnju novih 100.000 sezonskih cvjetova

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Preduzeće "Park" završilo je proizvodnju dvogodišnjeg sezonskog cvijeća kojim će ove jeseni biti ukrašene javne zelene površine u Kantonu Sarajevo i sve je spremno za nove radove u cvjetnim gredicama na području šest općina u KS. Sadnja i zamjena sezonskog cvijeća trebala bi početi već ove sedmice.

"Za ovu, drugu po redu, ovogodišnju sadnju sezonskog cvijeća proizvedeno je oko 100.000 cvjetova, koji će počev od ove sedmice sve do maja naredne godine ukrašavati javne površine", kazala je Feni stručna saradnica za informisanje KJKP "Park" Aldijana Hamza.

Cvjetovi će ukrašavati, između ostalih, površine u Velikom i Malom parku, u ulicama Mula Mustafe Bašeskije, Maršala Tita, Zmaja od Bosne, Bulevar Meše Selimovića, na Dobrinji, centralni dio Ilidže, kao i površine u ulici Jošanička u Vogošći.

"Osim proizvedenih 100.000 komada cvjetova viole, belisa, krizantema i slično, jedan dio proizvodnje namijenjen je i za uređenje manjih površina, koje inače nisu obuhvaćene redovnim održavanjem, a čije uređenje je dogovoreno u okviru saradnje sa lokalnim zajednicama", kazala je Hamza, dodavši da se radi o površinama u općinama Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Vogošća.

Dio novog sezonskog cvijeća već je izložen i na policama u Parkovom vrtnom centru "Flora" u Nedžarićima. Osim te vrste cvijeća, izložbeno-prodajni plato "Flore" obogaćen je brojnim sadnicama ukrasnog grmlja, žive ograde, ruža, ukrasnih stabala, ali i sadnicama voća.

Hamza je naglasila da sadnju sezonskog cvijeća na zelenim površinama, ne računajući još dvije dopunske sadnje, preduzeće Park u općinama Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Vogošća u toku jedne kalendarske godine obavlja dva puta i to jednogodišnjim i dvogodišnjim cvijećem.