Redovno uređenje
43

"Park" demantovao Sanju Vulić i priče o atentatu na Dodika: Sječa thuja u skladu s ugovorom

D. Be.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Državna parlamentarka Sanja Vulić (SNSD) nakon posljednjeg ročišta na suđenju Miloradu Dodiku iznijela je opasnu tvrdnju da se sprema atentat na predsjednika RS-a, a to je opravdala podatakom da su posječena stabla u blizini Suda BiH.
"Pitanje je ko će biti od nas novi Gardović. Zato su posjekli stabla kod Suda BiH, tačno za snajperski pogled", izjavila je Vulić.

Tim povodom Klix.ba je kontaktirao Komunalno preduzeće "Park" koje je zaduženo za hortikulturalno uređenje u Kantonu Sarajevo.

"Služba za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, shodno Zakonu o javnim nabavkama, putem Ugovora, zaključenog 7.12.2023. godine angažirala je preduzeće Park kao izvođača radova na poslovima 'sasijecanja sadnica thuja u krugu Kompleksa pravosudnih institucija BiH", navodi se u odgovoru.

Shodno vremenskim prilikama i rokovim definiranim članom 5. predmetnog ugovora preduzeće Park izvršilo je tražene poslove, a o izvršnom poslu dana 30.01.2024. godine Izvještajem o izvršenim poslovima na osnovu Ugovora- narudžbenice br. 21908 izvijestili smo Službu za zajedničke poslove institucija BiH.

"U pitanju je sasvim uobičajena i redovna procedura našeg angažmana na polovima hortikuturnog održavanja zelenih površina u vlasništvu institucija u KS, a preduzeće Park s obzirom da je specijalizirano, tehnički opremljeno i nudi usluge te vrste poslova od strane brojnih institucija biva angažirano za poslovima njege i zaštite stabala, održavanja ukrasnog i dekorativnog grmlja, rekonstrukcije ili izgradnje novih zelenih površina, sadnji i slično tokom cijele godine", naveli su.

Iz Parka ističu da sa Službom za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine na istom principu sarađuju dugi niz godina na poslovima uređenja i hortikuturnog održavanja prostora i dvorišta uz objekte Institucija.

"Ponavljamo da je u pitanju sasvim uobičajena i redovna praksa, tako da odbacujemo bilo kakvu vrstu spekulacija i dovođenja naziva preduzeća Park, naših poslova i usluga u bilo kakav politički ili drugi kontekst. O detaljima ugovora i svemu ostalom možete se obratiti naručiocu poslova."

Podsjetimo, policije agencije (DKPT, FUP, MUP KS) su za Klix.ba potvrdile da ne postoje nikakve indicije da neko planira ugrožavanje fizičke sigurnosti predsjednika RS-a Milorada Dodika. Ministar policije RS-a Siniša Karan je izjavio da policija aktivno procjenjuje situaciju, ali nije rekao da se sprema ikakav napad na Milorada Dodika.