Dotakli se i ZSO
45

Žestok odgovor Kurtiju iz EU: Za izostanak napretka u dijalogu nisu krivi ni Borrell ni Lajčak

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Premijer Kosova Albin Kurti u ponedjeljak je na konferenciji za novinare optužio izaslanika EU za dijalog Kosovo - Srbija Miroslava Lajčaka da je zauzeo stav protiv Kosova na sastanku održanom 14. septembra.
Na tom sastanku Kurti i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nisu se složili oko koraka koje bi trebali poduzeti za provedbu Temeljnog sporazuma o normalizaciji odnosa, postignutog u Briselu u febrauru.

A za optužbe koje je Kurti uputio na emisara Lajčaka, oglasila se i Evropska unija. Glasnogovornik EU Peter Stano u odgovoru za kosovski Telefrafi nazvao je Kurtijeve izjave neutemeljenima.

"Ne komentiramo neutemeljene komentare i tvrdnje", rekao je Stano.

Stano je nadalje dodao da nedostatak napretka u dijalogu nisu krivi ni Borrell ni Lajčak.

"EU i naši međunarodni partneri angažirani na pružanju podrške dijalogu uz posredovanje EU-a vrlo su jasno više puta dali do znanja da vide glavni problem u nedostatku napretka u dijalogu, a to definitivno nije krivica Borrella ni Lajčaka", rekao je Stano za Telegrafi.

Nadalje, glasnogovornik EU-a naglasio je da je "27 država članica EU-a izrazilo svoju zabrinutost zbog toga što strane ne ispunjavaju svoje obveze".

Na sastanku 14. septembra, koji je završio bez ikakvih rezultata, evropski su dužnosnici rekli da je Kurti taj koji je odbio njihov prijedlog o ispunjavanju obaveza iz ovog sporazuma, dok ga je Vučić prihvatio.

"Države članice također su više puta naglasile da rad na uspostavi Zajednice općina sa srpskom većinom (ZSO) treba započeti bez ikakvih daljnjih odgoda ili preduslova", rekao je Stano za Telegrafi.