Regija
6

Završena sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
U sjedištu Ujedinjenih naroda završena je sjednica Vijeća sigurnosti na kojoj se diskutiralo o najnovijem izvješću glavnog tajnika UN-a o Kosovu, javlja Tanjug.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je na sjednici da je Srbija posvećena dijalogu Beograda i Prištine te da inzistira na osnivanju Zajednice srpskih općina kojoj, kako je naveo, nije dan adekavatan značaj u izvještaju glavnog sekretara UN-a.

Dačić je upozorio i da predstavnici Prištine na sjednicama Vijeća sigurnosti UN-a već duže vrijeme iznose grube neistine i bave se propagandnim lažima.

On je ukazao da kosovska predstavnica Vlora Citaku na sjednicama uvijek govori o genocidu i etničkom čisćenju, što je, kako je istaknuo, još jedna laž.

"Historija još ne pamti takav 'genocid' nakon kojeg pripadnika naroda koji je izvršio genocid ima 10 puta manje, a onog koji je navodno žrtva genocida znatno više", rekao je Dačić i ukazao da su, od 427 naselja u kojima su živjeli, Srbi protjerani iz njih 311.

Kosovska ambasadorica u SAD-u Vlora Citaku rekla je da postoji kontradiktornost kada je riječ o primjeni Briselskog sporazuma, tvrdeći da Srbija to pitanje koristi kao pokriće kako bi se miješala u unutarnja pitanja Kosova i da bi održala paralelne institucije.

Na sjednici su govorili i ambasadori 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a.